Mýtne značky do júla nebudú

Vodiči nákladných áut a autobusov sa do konca mesiaca nedočkajú dopravných značiek, ktoré by ich mali upozorňovať na to, že sú na mýtom platenej ceste.

19.06.2010 18:12
Mýto, značka Foto: ,
Mýtne dopravné značky zatiaľ pribudli len na niekoľkých hraničných priechodoch. Písmeno
debata (1)

Na začiatku roka pritom doterajší minister dopravy Ľubomír Vážny sľúbil, že do júla budú všetky účtované úseky označené na ich začiatku aj na konci.

„Vodiči boli zase raz oklamaní. Počas zostávajúcich ôsmich pracovných dní sa značky na cesty rozmiestniť určite nepodarí,“ povedal Jaroslav Polaček, predstaviteľ Únie autodopravcov, ktorá zastrešovala januárové protesty proti mýtu. Fakt, že mýtne značenie bude na začiatku júla na platených cestách chýbať, potvrdil pre Pravdu aj nemenovaný zdroj z Národnej diaľničnej spoločnosti.

Ministerstvo dopravy pôvodne značenie ani neplánovalo rozmiestňovať. Chcelo sa vyhnúť „lesu dopravných značiek“ na okraji ciest. Značky si blokádami vymohli od vlády až dopravcovia, ako jedno z opatrení na zmiernenie dosahov zavedenia mýta.

Pre majiteľov nákladných áut a kamiónov sú značky potrebné najmä na cestách prvej triedy. Minulý rok boli pred zavedením elektronického mýta síce hlavné cesty spoplatnené, no iba na približne 300 kilometroch.

Mýto sa však aktuálne vyberá až na vyše 1 500 kilometroch ciest prvej triedy. Teraz sa tak platí za kilometre ciest, po ktorých ešte minulý rok jazdili kamióny zadarmo.

„Mýtna značka je dôležitá, aby si vodič uvedomil, že sa nachádza na spoplatnej ceste. Pokuty za neplatenie sa pritom môžu vyšplhať do astronomických výšok, čo by mohlo niektorých dopravcov položiť,“ dodal Jozef Drahovský, dopravný analytik.

V prípade, že vodič nemá v kabíne mýtny prístroj – palubnú jednotku a neplatí mýto, môže dostať pokutu 1 655 eur. Národná diaľničná spoločnosť s osádzaním značiek začala nedávno na hraničných priechodoch a diaľniciach či rýchlostných cestách, ktorých je spoplatnených približne 400 kilometrov.

Koľko značiek je však v súčasnosti rozmiestnených, nevedelo povedať ani ministerstvo dopravy. Takýto údaj ministerstvo podľa hovorcu rezortu Stanislava Jurikoviča nesleduje, ale ak značky osadené nebudú, vyvodí dôsledky.

Na otázky Pravdy o tom, koľko stála výroba značiek a kto ich vyrába, neodpovedala ani Národná diaľničná spoločnosť.

Podľa informácií, ktoré poskytla diaľničná spoločnosť Únii autodopravcov, by malo byť do júla na Slovensku rozmiestnených celkovo až približne 6–tisíc mýtnych značiek. Ich výrobu a rozmiestnenie po Slovensku má na starosti firma Sates.

1 debata chyba