Mýtna firma SkyToll sa nedohodla s dodávateľom

Firma SkyToll, ktorá na Slovensku postavila a prevádzkuje výber mýta za celkovú sumu 852 miliónov eur, sa nevie dohodnúť s dodávateľskou spoločnosťou Q–Free.

01.06.2010 13:16
mýto, kamión, diaľnica Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako priznal samotný nórsky dodávateľ centrálneho systému, rokuje so SkyTollom na úprave rozsahu a hodnote zmluvy. Firma má pritom s mýtnou spoločnosťou zmluvu na 50 miliónov eur a pre výber mýta dodáva tú najdôležitejšiu časť systému.

Podľa Únie autodopravcov, ktorá zastrešovala aj januárové protesty proti mýtu, sú dôvodom mýtne prístrojčeky v autách – takzvané palubné jednotky. „Spoločnosť Q–Free nastavila latku príliš vysoko, ich systém je vyššej kategórie. Jednotky v autách sú však staršie, nefungujú preto správne,“ povedal Jaroslav Polaček, predseda Únie autodopravcov Slovenska. Podľa neho, ak by spoločnosť Q–Free úplne odstúpila od spolupráce so SkyTollom, mýtny systém by skolaboval.

Dodávateľ palubných jednotiek, spoločnosť Siemens, sa k celej záležitosti odmietla oficiálne vyjadriť. Tvrdenia o nevhodných strojčekoch, palubných jednotkách do nákladných áut na meranie prejdených mýtnych kilometrov považuje „za scestné“.

Podľa Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá zmluvu s mýtnou firmou SkyToll podpisovala, ide o „rokovania medzi dvoma súkromnými spoločnosťami“.

Únia autodopravcov pritom upozorňuje na nedostatky v systéme už od začiatku roka. Po niekoľkodňových protestoch a blokádach ulíc, vláda zastavila výber mýta na cestách prvej triedy. Prikázala platené úseky podrobnejšie podeliť a znížila spotrebnú daň na naftu.

„Mýto sa však doteraz nevyberá správne. Máme príklad autobusára, ktorý jazdí na pravidelnej linke, a ani raz mu za mýto nebola naúčtovaná rovnaká suma,“ vysvetlil Polaček.

Zakladatelia mýtnej firmy SkyToll, spoločnosti SanToll a Ibertax, zvíťazili v kontroverznej súťaži na výber mýta s najvyššou ponukou. Tri lacnejšie boli z tendra vylúčené. Slovensko tak počas trinástich rokoch za systém zaplatí spolu 852 miliónov eur.

debata chyba