Stavbári odmietajú Figeľovu pokutu za súkromnú diaľnicu

Do hry medzi ministerstvo dopravy a združenie firiem, ktoré malo pôvodne postaviť 75 kilometrov súkromnej diaľnice na východ Slovenska, vstúpila pokuta za 10 miliónov eur.

12.11.2010 12:29
Figeľ Foto:
Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ján Figeľ na tlačovej besede, kde informoval o bezpečnostných opatreniach na diaľnici D1 na ťahu Bratislava – Trnava.
debata

Rezort dopravy ju vyrubil konzorciu šiestich spoločností vrátane slovenského Doprastavu, Váhostavu – SK a firmy Colas, ktorá je matkou Inžinierskych stavieb Košice. Firmy ju však odmietajú zaplatiť.

Dôvodom pokuty má byť podľa ministerstva fakt, že spoločnosti nezohnali na stavbu diaľnice od Martina po Prešov potrebných približne 2,4 miliardy eur. „Pokuta je uvedená v zmluve. Je to vlastne jediný nárok, ktorý má štát ku koncesionárovi, ak on nezabezpečí finančné uzatvorenie,“ uviedol Ján Kovalčík, riaditeľ Inštitútu stratégie na ministerstve dopravy. Pokutu poslalo ministerstvo firmám ešte v polovici októbra. Zaplatiť ju mali približne do konca mesiaca. „Dostali sme faktúru od ministerstva dopravy na sumu 10 miliónov eur, no nevidíme dôvod na jej úhradu. Faktúru sme ministerstvu vrátili,“ povedal Dušan Šamudovský, generálny riaditeľ Doprastavu a zároveň predseda predstavenstva koncesionára Slovenské diaľnice, ktoré malo 75–kilometrový úsek diaľnice stavať.

Stavbári majú teraz 18 dní na to, aby spor s ministerstvom vyriešili mimosúdnou cestou. Najbližšie stretnutie by malo byť začiatkom budúceho týždňa. „Uvidíme, či sa nám spor podarí urovnať. Keď vo vzájomných rokovaniach neuspejeme, počkáme, čo urobí štát,“ dodal Šamudovský. Štát podľa jeho tvrdení nemá na miliónovú pokutu nárok.

„Mal by ho iba v tom prípade, ak pred súdom preukázal, že koncesionár nevyvinul primerané úsilie na to, aby získal financovanie projektu. My však vieme preukázať, že sme vyvinuli veľké úsilie a potrebné financie sme aj zabezpečili,“ vysvetlil. Jediným problémom malo byť podľa neho neskončené šetrenie Európskej komisie, či pri posudzovaní vplyvu stavby na životné prostredie na úseku medzi Turanmi a Hubovou nedošlo k porušeniu príslušnej legislatívy.

Od priaznivého stanoviska komisie totiž závisel úver na miliardu eur od Európskej investičnej banky a na ostatné úvery od komerčných bánk. Súhlas však doteraz nepadol a zatiaľ je otázne, kedy sa tak stane. Minister Figeľ tak na konci augusta odmietol naďalej predlžovať termíny na peňažné uzatvorenie celého projektu a zmluvu so združením firiem nechal vypršať. Diaľnicu chce stavať lacnejšie za štátne a eurofondové peniaze.

Združeniu firiem už štát vyplatil 38 miliónov eur, za ktoré spravili na stavbe prípravné práce. Slovensku však doteraz podľa vyjadrení ministerstva chýbajú niektoré dokumenty potrebné na úplné odovzdanie staveniska. „Koncesionár aj napriek tomu, že uplynuli mesiace od toho, ako prestala byť koncesná zmluva účinná, neodovzdal štátu všetku dokumentáciu. Tá je potrebná na to, aby Slovensko mohlo nielen prevziať stavenisko, ale aj pokračovať vo výstavbe,“ doplnil Kovalčík.

Šamudovský tvrdí, že konzorcioum si záväzky ku štátu vyrovná. „Riadime sa zmluvou a sme ústretoví odovzdať ministerstvu aj tie podklady, ktoré sme v čase, keď bol skončený kontrakt, ešte nemali k dispozícii,“ dodal. Výstavba a 30–ročná údržba diaľnice mala pôvodne vyjsť štát na 9,1 miliardy eur.

debata chyba