Stratové mýto pre štát ešte zdražie

Splátka štátu za elektronické mýto pre firmu SkyToll určite porastie. Potvrdil to vo štvrtok šéf mýtnej spoločnosti Matej Okáli.

28.01.2011 12:26
Mýto - registračné miesto Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Nárast ceny má na svedomí prekročenie zazmluvneného počtu takzvaných mýtnych transakcií, teda prejazdov nákladných áut cez pomyslené mýtne brány. Štát mal totiž pôvodne v zmluve vlani dohodnutých 388 miliónov týchto prejazdov. SkyToll ich však napočítal 477 miliónov.

Efektivita mýta z pohľadu štátu (v mil. €)
Príjem z mýta + 141,60
Platba za systém - 94,60
Z diaľničných nálepiek - 41,20
Výpadok spotrebnej dane - 81,00
Strata štátu - 75,20

ZDROJ: SKYTOLL, MF

„Som presvedčený, že cena za mýto sa určite zvýši. Je to logické, keďže sa mýtne úseky rozdelili na takmer dvojnásobok. Počet transakcií je preto vyšší,“ uviedol Okáli. Úseky sa delili na začiatku minulého roka po tlaku dopravcov, aby bolo mýto spravodlivejšie. V minulosti totiž platili vodiči plnú cenu mýta aj za časti ciest, ktoré neprešli do konca.

O koľko presne ročná platba štátu pre SkyToll narastie, Okáli povedať nevedel. Národná diaľničná spoločnosť by to mala oznámiť na konci januára. Konečný počet naozaj uznaných mýtnych transakcií musí totiž povedať nezávislý znalec. Údaj 477 miliónov preto klesne. „Určite však očakávam, že ich bude viac ako zazmluvnených 388 miliónov,“ doplnil Okáli.

Každá jedna transakcia navyše pritom stojí štát tri centy. Ak by teda nezávislý znalec uznal SkyTollu napríklad 450 miliónov prejazdov, štát by musel firme doplatiť ešte približne dva milióny eur. Slovensko malo pritom podľa pôvodnej zmluvy zaplatiť SkyTollu za minulý rok splátku 87 miliónov eur. Po dodatkoch sa však táto suma zvýšila na 94,6 milióna.

A teraz je zrejmé, že porastie opäť. No Okáli priznal, že mýtne transakcie budú prekračovať zazmluvnené sumy aj v nasledujúcich rokoch. Nedávno sa otvorila možnosť na nové zvyšovanie ceny mýta. Štát totiž na naliehanie dopravcov znížil mýtne pokuty o viac ako polovicu.

Taký krok môže podľa SkyTollu priniesť viac mýtnych hriešnikov, ktorých bude musieť firma odhaľovať. Aby dodržali zmluvne určenú efektivitu výberu mýta, budú musieť napríklad zvýšiť počet kontrolných mýtnych brán alebo zapojiť do práce viac áut mýtnej polície. Bude to stáť peniaze navyše, ktoré si firma vypýta od Národnej diaľničnej spoločnosti.

Celkový mýtny systém je za minulý rok z pohľadu štátu stratový. Aj keď sa vybralo viac peňazí, ako sa odhadovalo, náklady štátu sú aj po zohľadnení lacnejšej nafty ako jedného z kompenzačných opatrení k mýtu pre dopravcov vyššie o 75 miliónov eur. Proti celému systému opäť protestujú autodopravcovia, ktorí sú od polovice januára v štrajkovej pohotovosti. Ak štát do 15. februára nevyhovie ich piatim požiadavkám, napríklad na odtajnenie zmluvy so SkyTollom či prešetrenie mýtneho tendra nezávislým medzinárodným znalcom, sú pripravení opäť zablokovať cesty.

3 debata chyba