Figeľ dá firme Skanska na východe dodatok

Rýchlostnú cestu R4 z Košíc po hranice s Maďarskom čaká dodatok k zmluve na výstavbu. Štvorprúdovku stavia od leta minulého roka spoločnosť Skanska. V súťaži zvíťazila s cenou približne o tretinu nižšou, ako odhadovala štátna expertíza, vďaka čomu Skanska odsunula súperov. Tender prebiehal za minulej vlády, ale zákazku podpísal rezort už pod vedením Jána Figeľa (KDH).

27.05.2011 12:46
Diaľnica, výstavba Foto:
Diaľnica, výstavba
debata (10)

Problémom by bolo, ak by dodatok navýšil pôvodne dohodnutú cenu, čo sa v minulosti pri stavbách robievalo. Aj prípadné zníženie nákladov by zase mohlo zvýšiť zisk pre staviteľa.

Diaľničiari aj samotná spoločnosť zmeny priznali. „V súčasnosti je pripravená zmena na objekte plynu z dôvodu technického stavu potrubia, jeho veku a umiestnenia k rýchlostnej ceste,“ opísal Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Bývalý minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) pripravované úpravy stavby kritizuje. „Mám indície, že sú v obehu dodatky. Malo by ísť o zmenu križovatky, geológiu a zvýšenú hladinu spodnej vody,“ vymenoval Vážny. Pripravované dodatky budú mať podľa neho vplyv na cenu. „Je zrejmé, že cieľom bude zreálnenie ceny smerom nahor,“ doplnil.

Skanska však tvrdí, že zmena peniaze štátu ušetrí. „Navrhované riešenie je technicky menej náročné a indikuje objednávateľovi úsporu nákladov,“ povedala Magdaléna Dobišová zo spoločnosti Skanska. O akú úsporu by presne malo ísť, neuviedla. Podľa Jánošíka sa novinky teraz spracovávajú a išli na podnet správcu objektu.

„Predpokladáme, že do konca týždňa bude predložená žiadosť o zmenu na ministerstvo dopravy,“ doplnil Jánošík. Následne by mal byť spracovaný dodatok.

Ak však stavebníci prinesú pri budovaní diaľnice jednoduchšie riešenie, znížia si aj vlastné náklady na výstavbu, čím im môže vzrásť zisk. Prípadne sa môžu veľmi zmeniť parametre stavby už po jej vysúťažení, čo je neštandardné a ostatní súťažiaci by sa mohli odvolať. O úseku cesty z Košíc po Milhosť pritom kolujú viaceré dohady, keďže sa stavia za cenu o tretinu nižšiu. Údajne sa pripravujú až štyri dodatky k zmluve, ktoré by mali mať vplyv na cenu.

Dodatky k zmluvám a následné navyšovanie cien diaľnic je stále kritizované a objavovalo sa často aj v minulosti. Spoločnosť Skanska s firmou Taisei Corporation stavala napríklad tunel Sitina, kde sa pôvodná cena nakoniec zvýšila o približne 50 miliónov eur.

Na Slovensku je v prípade dodatkov najznámejší prípad tunela Branisko, kde sa pôvodné náklady na výstavbu 5,6 miliardy korún vyšplhali až na 7,7 miliardy. Alebo aj diaľničný úsek Ladce – Sverepec, kde sa pôvodná cena 4,5 miliardy korún nakoniec zastavila na sume 7,3 miliardy.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba