Najlacnejšia cesta z Bratislavy do Košíc vedie cez Maďarsko

Jazda po slovenských cestách je vďaka mýtu pre mnohých dopravcov drahým luxusom, ktorý si nemôžu dovoliť. Nákladné autá či kamióny z východu krajiny preto jazdia radšej cez Maďarsko. Obchádzaniu Slovenska po cestách našich južných susedov nezabránila ani lacnejšia nafta či ďalšie drobné úpravy v mýte.

01.02.2010 06:27
Mýto, kamión Foto:
Ilustračné foto
debata

Všetky kamióny, čo smerujú z Košíc do Rakúska a ďalej do západnej Európy, jazdia cez Maďarsko. Vychádza to asi o polovicu lacnejšie," povedal Pavol Hudák, majiteľ dopravnej firmy Hudos z Bardejova. Ako ďalej dodal, každý dopravca si teraz hľadá čo najlacnejšie trasy. Len jeho firmu vyjde mýto ročne na milión eur (30 miliónov Sk).

Slovensko má totiž ako jediná krajina v Európe spoplatnených až 1 400 kilometrov ciest prvej triedy, teda necelú polovicu všetkých hlavných ciest v štáte. Okrem ciest vedúcich súbežne s diaľnicami sa mýto účtuje aj za všetky tranzitné ťahy. Ak ide teda nákladné auto z Košíc na západ krajiny, zaplatí za jednu trasu približne 55 eur (1 656 Sk). „Vlani ho to pritom vyšlo na desať eur. Ale ak pôjde cez Maďarsko, zaplatí približne 28 eur (843 Sk),“ vysvetlil nedávno pre Pravdu Peter Halabrín, prezident združenia dopravcov Česmad.

Jazda cez Maďarsko je asi o 60 kilometrov dlhšia, no vedie prevažne po kvalitnej diaľnici. „Odkedy je postavený obchvat Budapešti, cesta už ani netrvá oveľa dlhšie,“ doplnil Hudák.

Využívanie maďarských ciest už otestovala aj Slovenská pošta. Rozvoz listov a balíkov z Bratislavy do Košíc však nakoniec ponechá na trase vedúcej cez Slovensko. „Rozvážanie pošty by vyšlo cez Maďarsko lacnejšie. Z časového hľadiska je tu však veľké riziko, že by sme nevedeli poštu doručiť včas,“ dodal hovorca Slovenskej pošty Juraj Danielis. Pošta tak uvažuje skôr o prevážaní viacerých zásielok po železnici.

Zjemniť dosahy mýta malo pritom pre dopravcov aj zlacnenie nafty o 13 centov. Na čerpacích staniciach by sa mala v novej cene predávať už o jeden či dva dni. Podľa dopravcov však pomôže iba domácim firmám, ktoré tankujú doma. „Kamióny jazdiace do zahraničia doteraz vždy tankovali vonku. Teraz sa ceny nafty dorovnajú na úroveň okolitých krajín. Náklady sa im preto nijako neznížia,“ doplnil Hudák.

debata chyba