Hlavné cesty vynesú štátu denne viac ako 130-tisíc eur

Už druhý deň platia nákladné autá a autobusy aj za prejazdené kilometre po hlavných cestách. Mýto sa tak od marca účtuje aj na vyše 1 400 kilometroch ciest prvej triedy. Majitelia autobusových či kamiónových firiem, ako aj mäsiari či pekári rozvážajúci tovar budú v súhrne odovzdávať štátu za jazdu po hlavných cestách najmenej 130- až 150-tisíc eur (4 až 4,5 milióna korún) denne.

02.03.2010 06:36
Mýto, OBU, mýtna jednotka Foto:
Majitelia dopravných firiem opäť platia mýto na všetkých úsekoch bez výnimiek.
debata

„Začiatkom januára sa priemerne na cestách prvej triedy vyberalo denne 114-tisíc eur. To však bolo zaregistrovaných ešte oveľa menej áut a aktivita firiem bola menšia,“ uviedla Lenka Lendacká, hovorkyňa mýtnej spoločnosti SkyToll.

Majitelia dopravných firiem tak tento mesiac budú do mýta musieť investovať omnoho viac. „Len za január som na mýte pre tri autobusy zaplatil štyritisíc eur (120-tisíc korún). Teraz v marci to bude určite viac,“ povedal Stanislav Hríbik, majiteľ autobusovej firmy z Banskej Bystrice. Päťkrát za deň jazdí na linke z Banskej Bystrice do Bratislavy. Od zavedenia mýta má problém platiť všetky náklady. „Musím prepustiť jedného šoféra, nemám na jeho výplatu. Na autobuse budem jazdiť sám. Možno prepustím aj ďalších vodičov a budem prijímať iba brigádnikov,“ doplnil Hríbik.

Malí autobusoví dopravcovia pritom v januári mýto čiastočne preniesli do cien, cestovné zdraželo približne o 20 percent. ,,Z Banskej Bystrice do Bratislavy už stojí lístok 10 eur namiesto pôvodných 8,50 eura. Idem však na doraz, na cestovnom som nevybral ani tých štyritisíc eur potrebných na platenie mýta," vysvetlil Hríbik.

Podobne mýto pritlačilo aj malé dopravné firmy. „Za dva mesiace som zaplatil na mýte dvetisíc eur. To je toľko, čo som dal vlani za diaľničné nálepky na celý rok,“ doplnil Branislav Kubiš, majiteľ dopravnej firmy z Banskej Bystrice.

debata chyba