Štátu sa zdá príliš lacná diaľnica podozrivá

Ani ponúknutie najnižšej ceny za výstavbu diaľnice nemusí zaručiť výhru v štátnej súťaži na stavbu ciest. Národná diaľničná spoločnosť sa práve rozhoduje, či vyhodí z verejnej súťaže firmu, ktorá chce diaľnicu D3 pri Žiline postaviť najlacnejšie.

26.02.2010 08:57
peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

„Stanovisko, prečo je naša cena asi o tridsať percent nižšia ako expertízny odhad, sme už poslali diaľničnej spoločnosti. Čakáme na vyhodnotenie súťaže,“ uviedla Magdaléna Dobišová, hovorkyňa stavebnej spoločnosti Skanska.

Diaľničná spoločnosť otvorila obálky so štyrmi ponukami pred vyše týždňom. Podľa nepotvrdených informácií vyhodili zo súťaže najdrahšiu ponuku, ktorá sľubovala postaviť diaľnicu za cenu tesne pod štátom odhadovanou sumou 269 miliónov eur. Súčasne však požiadali o vysvetlenie pri najlacnejšej ponuke, ktorá bola 163 miliónov eur.

Súťaží sa o vyše štvorkilometrový úsek diaľnice pri Žiline, ktorá bude pokračovať cez Kysuce do Poľska. Pôjde o ťažkú stavbu, jej súčasťou bude most ponad vodnú nádrž Hričov aj dvojkilometrový tunel Považský Chlmec. Štát počíta so začiatkom výstavby už marci tohto roku a dokončená by mala byť v roku 2014.

Či je vysvetlenie firmy dostatočné, Národná diaľničná spoločnosť odmietla komentovať. „Súťaž stále prebieha, spoločnosť je podľa zákona o verejnom obstarávaní povinná zachovávať mlčanlivosť,“ uviedol Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti.

Vláda Roberta Fica pritom sľúbila, že dosiahne zlacnenie výstavby a cena kilometra diaľnice oproti minulosti klesne. „Ponúkli sme reálnu cenu, ktorá obsahuje všetky náklady i primeraný zisk. Máme totiž všetky technológie a stroje potrebné pre danú stavbu, ako aj vyškolených špecialistov pre požadované práce,“ vysvetlila Dobišová. Firma sa tak nemusela spájať s dodávateľmi na tunely či mosty, čo zvyčajne ponuku predražuje. Nízka cena však podľa NDS nemusí byť reálna a vzniká obava, že celá stavba sa dodatočne môže predražiť. „Už sme riešili podobné situácie aj v minulosti a vysvetlenie bolo vždy prijaté,“ dodala Dobišová.

Informáciu o pochybnostiach štátu pri najlacnejšej ponuke priniesol denník Hospodárske noviny. Ďalšie dve ponuky do súťaže prihlásila aj česko–španielska spoločnosť OHL ŽS a zoskupenie slovenských firiem Doprastav a Váhostav.

Nezvyčajne nízku cenu ako dôvod na vylúčenie zo štátneho tendra už NDS využila aj v minulosti. V súťaži o elektronické mýto zákazku získala firma SkyToll s najvyššou ponukou za 850 miliónov eur, po tom, čo diaľničná spoločnosť vylúčila tri lacnejšie ponuky. Dôvodom vyradenia najnižšej bola práve nezvyčajne nízka cena.

debata chyba