Prepočítali Krajniakov rodičovský bonus: Dôchodky budú nižšie a najviac pomôžu bohatým (+ presné sumy)

Čím viac detí, tým vyšší dôchodok. Taká mala byť podstata hlavného bodu dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Krajniakove argumenty o sociálne spravodlivejšom systéme však zmietli zo stola štátni analytici. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť prepočítala, že na rodičovskom dôchodku získajú najviac bohatší penzisti.

06.10.2021 18:15 , aktualizované: 07.10.2021 11:10
Milan Krajniak Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (169)

Do dôchodkovej reformy mal solidaritu, spravodlivosť a motiváciu priniesť takzvaný rodičovský bonus, podľa ktorého by rodičia pracujúcich detí dostali priamo do svojej penzie percentá z ich odvodov.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť však má opačný názor. Vo svojej 60-stranovej analýze dôchodkovej reformy upozorňuje, že Krajniakov systém je s cenou vyše 600 miliónov eur už od budúceho roka v prvom rade drahý. A taktiež nie je motivačný úplne rovnomerne. „Ľudia s najvyšším dôchodkom budú dostávať takmer dvojnásobný rodičovský dôchodok v porovnaní s najnižšími,“ vysvetľujú odborníci.

Ďalším vážnym problémom je spochybnenie hlavného princípu rodičovského bonusu. S vyšším počtom detí by síce priemerná výška dôchodku rástla, ale tento efekt je najvýraznejší do tretieho dieťaťa. S každým ďalším sa zmenšuje.

dôchodok, penzia, penzisti, mince, sporenie, peniaze Čítajte viac ANKETA: Rodičovské dôchodky? Prinesú vyššie odvody, zadlženie a diskrimináciu

Napríklad žena s tromi deťmi by bez rodičovského bonusu dostávala penziu 426 eur. S ním 477 eur. No s každým ďalším dieťaťom by jej pribúdalo menej a menej peňazí.

Nie je to však jediný nedostatok v Krajniakových plánoch. Štátnu kasu má rodičovský bonus stáť pol miliardy eur ročne. „V pokrízových rokoch, keď by Slovensko malo znižovať deficit verejných financií aj verejný dlh, by zmena priniesla jeho ďalšie zvýšenie," hovorí Peter Goliaš z inštitútu INEKO.

Rada spochybnila aj výpočty rezortu práce. Ministerstvo napríklad tvrdí, že žena s tromi deťmi si po reforme prilepší o 72 eur. Analytici ale oponujú, že to bude iba o 51 eur.

Ako má fungovať bonus podľa Krajniaka

Systém by sa mal spustiť od januára 2023. Sociálna poisťovňa pošle za dieťa rodičom v dôchodku celkovo päť percent zo svojej mzdy spred dvoch rokov. Celková suma sa tak rozdelí na polovicu medzi dvoch rodičov, na 2,5 percenta pre matku a 2,5 percenta pre otca.

Rezort počíta aj so špecifickými prípadmi rodín. Napríklad pri adopcii si štát potvrdenie vie vypýtať dodatočne. Ak však výchovu nariadil napríklad súd a nešlo o adopciu, musí to pracujúci v Sociálnej poisťovni nahlásiť. V opačnom prípade jeho súdom pridelený rodič bonus dostávať nebude.

Pracujúce dieťa tiež môže do Sociálnej poisťovne prísť a vyplácanie rodičovského príspevku pre jedného alebo oboch rodičov zakázať. Podľa ministra práce môže ísť o špecifické prípady, keď sa napríklad otec či matka počas dospievania o dieťa nestarali. Tento zákaz bude môcť dieťa zmeniť len raz za päť rokov.

Bonus dostanú aj rodičia tých, čo pracujú v zahraničí. Ale iba v prípade, že na Slovensku platili istý čas odvody v roku 2021 a ďalších nasledujúcich rokoch.

Bohatý dostane násobne viac

Vplyv rodičovského bonusu analytici vysvetľujú tým, že dôchodcovia s vyšším dôchodkom majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že ich deti sú aktívne na trhu práce a zarábajú nadpriemerne. A nadpriemerné zárobky detí sa premietnu aj do vyšších penzií rodičov. Tento fakt kritizuje aj Slovenská komora daňových poradcov. Tvrdí, že ide o nekoncepčné riešenie s potenciálnymi diskriminačnými dosahmi na viaceré skupiny ľudí.

Ďalším problémom je podľa komory aj vyradenie bezdetných seniorov, ako aj vylúčenie seniorov s deťmi zdravotne hendikepovanými s nemožnosťou pracovať. Pozitívne dosahy tak podľa údajov ministerstva nepocíti asi 240-tisíc ľudí, čo je zhruba pätina seniorov.

V prípade dôchodcu s jedným pracujúcim dieťaťom by to znamenalo pri priemernom plate navýšenie penzie približne o 30 eur mesačne. „V prípade vysokopríjmových potomkov by zvýhodnenie mohlo byť až vo výške okolo 75 a viac desiatok eur. Pri použití minimálnej mzdy by sa penzia zvýšila o 15,58 eura,“ vyčíslila Dagmar Bednáriková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

rodina, generácie, úsmev, objatie Čítajte aj Predčasná penzia po 40 odpracovaných rokoch a rodičovský dôchodok?

Tri deti a dosť

Ďalším zásadným postrehom rady je, že výhodnosť rodičovského bonusu vrcholí pri troch deťoch. Od štvrtého sa dodatočný príjem peňazí znižuje. Hlavným dôvodom je, že s rastúcim počtom detí v rodine rastie aj podiel tých, ktoré neodvádzajú štátu odvody, lebo nie sú aktívne na trhu práce. A keďže detí bude viac, no nebudú odvádzať odvody, ich rodičia dostanú iba málo.

Výška rodičovského dôchodku vypočítaného štátnymi analytikmi sa navyše líši aj od údajov verejne prezentovaných ministerstvom práce. Odborníci tvrdia, že príklady rezortu nie sú reprezentatívne. Krajniakovci vypočítali, že žena so štyrmi deťmi si po reforme prilepší mesačne o 95 eur.

Ekonómovia z rady ale nesúhlasia. Podľa nich bude zvýšenie iba o 59 eur.

Ekonóm Ján Šebo z výskumného tímu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pripomína, že prípadné zavedenie rodičovského bonusu by malo platiť len pre novovstupujúcich na trh práce. Iba tak totiž dokážeme posúdiť, či tento nástroj má skutočný vplyv na zvyšovanie ochoty mať viac detí. „Bez tohto obmedzenia ide len o dodatočné zvyšovanie dôchodkov pre vybrané skupiny dôchodcov,“ hovorí. Podľa neho je návrh populistický. „Snaží sa ovplyvniť jednu skupinu voličov bez toho, aby najskôr získali nároky," upozorňuje ekonóm.

Zvýšenie pôrodnosti negarantuje

Okrem spomínaných výhrad ekonómov bude bonus stáť ročne približne pol miliardy eur. A to je zlá správa pre štátny rozpočet. Už teraz je jeho udržateľnosť hodnotená ako najhoršia spomedzi krajín Európskej únie. Bonus ho iba ďalej zhorší, hovorí Goliaš. Prízvukuje, že ani ministerstvo, ani rada pritom nenachádzajú nijaký ukazovateľ, ktorý by zaručil pozitívny vplyv opatrenia na pôrodnosť v strednodobom ani v dlhodobom horizonte.

muž, výpoveď, strata práce, nezamestnanosť, rozmýšľanie, smútok Čítajte viac Štát vyplatil dvakrát menej podpory ako vlani. Dôvodom je zmena v pravidlách

„Mladí sa budú skôr rozhodovať podľa dostupnosti bývania a predškolských zariadení, pracovných príležitostí či podľa výšok sociálnych dávok na podporu rodiny," dodáva Goliaš. Ekonóm Radovan Ďurana z inštitútu INESS je kritický k snahe ministerstva takto motivovať mať viac detí. „Ženy sa nestarajú o deti kvôli tomu, že chcú vychovávať pre štát nových daňových poplatníkov. Deti sa rodia z úplne iných dôvodov. Zredukovať rodičovstvo na finančnú bilanciu daní a odvodov by bolo veľmi povrchné,“ tvrdí.

Zaplatia to najbohatší pracujúci

Nezodpovedanou otázkou zostáva, kto teda bonus zaplatí. Šéf ministerstva práce chce časť dôchodkových zmien zaplatiť z vyšších odvodov. Tie by mali platiť lepšie zarábajúci ľudia cez vyššie odvody. Mali by ich platiť ľudia, ktorí mesačne zarobia zhruba 7 650 eur v hrubom a viac. Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Borisa Ažaltoviča ide o päť percent pracujúcich. Ide približne o 50-tisíc ľudí, od ktorých po zrušení maximálneho stropu odvodov v roku 2023 pritečie zhruba 150 miliónov eur. Podľa neho si to môžu dovoliť, keďže na dôchodku budú aj tak slušne zabezpečení.

Ministerstvá financií a hospodárstva žiadajú „bonus" úplne vyradiť z novely zákona. Návrh podľa rezortu Igora Matoviča (OĽaNO) vytvára výrazne negatívne vplyvy na výdavky Sociálnej poisťovne. Tie budú musieť byť financované navýšením transferu zo štátneho rozpočtu. Rezort hospodárstva zase upozorňuje, že sa budú kvôli nemu zvyšovať odvody, pričom v budúcnosti hrozí ich ďalšie zvyšovanie.

Rodičovský bonus je už zakotvený v Ústave SR, koalícia ho pretlačila spolu s Kolíkovej novelou súdnej mapy. O detailoch rodičovského bonusu bude ešte v koalícii debata.

© Autorské práva vyhradené

169 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak #rodičovský bonus