Anketa: Odmena 10-tisíc eur za očkovanie? Odborníci hovoria, ako by mal štát motivovať ľudí

Dostať vakcínu k ľuďom, dať očkovaným viac slobody pri návšteve reštaurácií i cestovaní či dokonca jednorazová odmena.

03.07.2021 10:00
heger ockovanie 4 Foto: ,
Premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) zaočkovali 1. mája 2021 vakcínou AstraZeneca.
debata (1)

Denník Pravda sa pýtal rôznych slovenských odborníkov na to, ako by mal štát odmeňovať očkovanie, či súhlasia s platením za očkovanie a v akej výške by malo byť.

Matej Šucha, spoluzakladateľ a riadiaci partner spoločnosti Mindworx

Jednorazový plošný finančný príspevok by som neodporúčal. Viaceré výskumy ukazujú, že finančná motivácia môže vytlačiť vnútornú motiváciu a v konečnom dôsledku bude výsledok ešte horší. Okrem toho to bude voda na mlyn konšpirátorom, ktorí za tým budú vidieť snahu všemožne presviedčať ľudí, aby sa dali začipovať. Skôr by som zvažoval lotériu. Motivácia by mala byť jednoznačne vo forme čitateľných výhod pre zaočkovaných.

Určite by som však odporúčal otestovať viacero prístupov predtým, ako sa pre čokoľvek štát rozhodne a plošne to rozbehne. Nezabúdajme, že stále hovoríme o ľuďoch, ktorí nie sú predvídateľní. Pokiaľ budeme robiť rozhodnutia len od stola, môžeme sa fatálne pomýliť. Pilot s niekoľkotisíc ľuďmi je jednoduchý, lacný a zároveň najlepší nástroj ako si overiť, ktorý nápad je najlepší.

matovic, krajci Čítajte viac Mal by Matovič platiť ľuďom za očkovanie? Štát by neprerobil, ale získal by veľa

Michal Páleník, analytik z Inštitútu zamestnanosti

Štát by mal v prvom rade uľahčiť techniku očkovania, napríklad viacero mobilných očkovacích tímov, dať možnosť prihlásiť skupinu ľudí na jeden dátum alebo umožniť vybrať si presný termín na očkovanie. V druhom rade by mal vynucovať pravidlá týkajúce sa očkovania, respektíve testovania, aby naozaj kontrolovali doklady o očkovaní i testovaní pri vstupe napríklad do kúpeľov, ubytovania, väčších prevádzok a podobne.

Keďže dostupnosť očkovania je v súčasnosti dostatočná, hlavnou odmenou by mali byť jednoduchšie pravidlá pri cestovaní a využívaní služieb. Výška a forma finančnej odmeny je krásnou témou na výskum. Je mi ľúto, že ministerstvo zdravotníctva s ministerstvom vedy nevyhlásili jednoduchú výzvu na projekty, ktoré by odpovedali na túto otázku, a to napriek tomu, že na očkovanie sa tešíme už vyše roka a napriek tomu, že máme nedočerpané prostriedky z eurofondov.

Milan Kuruc, zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba

Ak štát vidí, že má obrovský problém so zaočkovanosťou, tak by mal pristúpiť na finančnú odmenu. Myslím si, že 50 eur je dostatočne motivačná suma. Štát by touto sumou mal ale odmeniť nielen tých, čo sa zaočkovať dajú, ale aj tých, čo sa už zaočkovať dali, aby to v budúcnosti ľudí nezvádzalo k tomu, že budú zbytočne vyčkávať. Keď mohol štát na plošné testovanie minúť stovky miliónov eur, ktoré išli firmám, mohol by 50 eurami odmeniť aj priamo ľudí.

Ocenil by tak ich zodpovednosť, na ktorú neustále vyzýva, a ešte by aj takouto finančnou injekciou podporil domácu spotrebu a tým aj ekonomiku. Ako som povedal vyššie, ak chce mať štát zaočkovaných obyvateľov, mal by ich pozitívne motivovať. Zároveň by mohol štát zaviesť týždňovú lotériu, kde každý týždeň odmení jedného až troch zaočkovaných vyššou finančnou čiastkou, napríklad 10 000 eurami.

Peter Goliaš, riaditeľ INEKO

Finančné odmeny zatiaľ netreba, keďže existujú efektívnejšie nástroje, ktoré sme doteraz nevyužili. Očkovaní by mali byť odmenení väčšou slobodou – napríklad pri návšteve reštaurácií, kultúrnych a športových podujatí či pri cestovaní. Súčasne treba znížiť bariéry pre očkovanie, napríklad zapojiť všeobecných lekárov, zdravotné sestry z domácich ošetrovateľských služieb či mobilné očkovacie jednotky. Ľudí netreba uplácať, ale motivovať, uľahčiť im prístup k očkovaniu a využiť aj zapojenie známych osobností do očkovacej kampane.

NR SR / Parlament / Čítajte viac Očkovacia lotéria aj sprostredkovateľský bonus prešli parlamentom

Martin Šuster, riaditeľ výskumného oddelenia Národnej banky Slovenska

Štát by mal robiť maximum pre to, aby sme do júla zaočkovali všetkých ľudí nad 60 rokov, ktorí sú najrizikovejší pri ochorení COVID-19. Je ich nezaočkovaných ešte asi 500-tisíc. Máme na skladoch dosť vakcín pre všetkých z nich. V prvom rade by malo byť očkovanie u obvodných lekárov, ktoré sa pripravuje už príliš dlho a stále sa nerozbehlo. Obvodní lekári by okrem samotného očkovania mali aktívne pozývať tých svojich pacientov, ktorí ešte neboli zaočkovaní. Za to by mali byť lekári spravodlivo zaplatení, radšej štedrejšie než šetrnejšie.

Druhá dôležitá vec je zmena čakárne na kalendár, aby si všetci pri prihlásení na očkovanie mohli vybrať termín, čas aj miesto očkovania. Takisto pri druhej dávke by ľudia mali mať možnosť vybrať si termín medzi 3. a 6. týždňom po prvej dávke. Seniorov nad 60 rokov by mali aktívne kontaktovať aj zdravotné poisťovne a povzbudiť ich k očkovaniu. Obce, ktoré nedokážu obslúžiť obvodní lekári, by mali navštevovať výjazdové tímy. Ministerstvo práce a kraje by mali pritlačiť na domovy dôchodcov, aby sa uistili, že ich klienti aj zamestnanci sú zaočkovaní. Takisto celonárodná mediálna kampaň nie je dostatočne intenzívna.

Až keď budeme mať splnené tieto úlohy, mali by sme uvažovať o platbách za očkovanie, lotériách, či iných hrách. Osobne som pomerne skeptický, či to bude fungovať. Obzvlášť pri platbách za očkovanie bude nesmierne veľa technických aj legislatívnych problémov, takže sa to ťažko podarí rozbehnúť včas. Len na ilustráciu – štát stále nedokáže zaočkovaným ľuďom poslať ani certifikáty o očkovaní.

Ako im pošle peniaze? Napriek tomu, že som k finančným príspevkom skeptický, situácia je už zúfalá, sme s očkovaním aspoň o pol milióna ľudí pozadu, takže sa oplatí vyskúšať aj netradičné riešenia. Nesmieme sa však na ne spoliehať ako na zázrak a najprv si musíme spraviť základné úlohy (obvodní lekári, viac výjazdových tímov, zmena čakárne na kalendár, dôraz na domovy dôchodcov, aktívne poisťovne, kampaň).

Očkovanie je odmena sama osebe. Je to najúčinnejšia prevencia pred chorobou, ktorá môže byť smrteľná. Je jednoduché, lacné a účinné. Okrem toho, že očkovanie chráni naše vlastné životy a zdravie, pomáha nám chrániť aj našich blízkych – rodinu, priateľov a kolegov, s ktorými sa stretávame. Kolektívna imunita totiž nie je o ochrane nejakých anonymných cudzích ľudí – môj príspevok ku kolektívnej imunite sa najviac prejaví na ľuďoch, s ktorými sa často stretávam a záleží mi na nich.

Ak ochrana vlastného zdravia a zdravia blízkych nie je pre niekoho dostatočná odmena, neviem, či pár desiatok eur pomôže. Možno však pomôže. V tom prípade by najúčinnejšie bolo vyplatenie hotovosti priamo na mieste – napr. 10 eur po prvej dávke a ďalších 20 eur po druhej dávke. Hoci je trochu degradujúce spraviť z očkujúcich lekárov aj Mikulášov rozdávajúcich peniaze. Prakticky teda asi štát bude skôr posielať peniaze na účet či dávať poštové poukážky. Pri tých, čo už boli plne zaočkovaní v minulosti, ani nie je iné riešenie.

Tiež pomáhajú jasne stanovené termíny. Bez termínov sa ľudia nerozhýbu. Takže by som napr. dal termín na očkovanie pre ľudí nad 60 rokov do konca augusta a potom znížil odmenu na polovicu. Od septembra do novembra by mohla byť polovičná odmena, a to už pre všetkých, aj seniorov aj mladších. Kto sa nestihne zaočkovať do novembra, nedostal by už nič. Znovu však opakujem, že finančné odmeny podľa mňa až tak veľmi nepomôžu a najprv musíme spraviť iné kroky, ktoré vieme, že pomôžu.

igor matovič, očkovanie Čítajte viac ANKETA: Čo hovoria odborníci na Matovičove očkovacie bonusy?

Marek Dobeš, ekonomický analytik portálu polemag.sk

Aj keď by takýto príspevok zaťažil štátny rozpočet, stále je rádovo nižší ako ekonomické a sociálne náklady, ktoré prinesie tretia vlna pandémie na jeseň pri nízkej miere zaočkovanosti. Zvýšené náklady rozpočtu môžu byť v rámci daňovo-odvodovej reformy kompenzované zavedením progresívnej dane z prevodu nehnuteľností a prevodu majetkových podielov v spoločnostiach. Zároveň takýto príspevok prispeje k zvýšeniu spotreby, čo môže byť pozitívny stimul pre ekonomiku. Je podstatné, aby príspevok prišiel rýchlo, aby sa stihla podstatná časť populácie zaočkovať oboma dávkami vakcín ešte pred jeseňou, keď sa predpokladá nástup tretej vlny pandémie.

Príspevok musí byť dostatočne vysoký, aby prevážil negatíva, ktoré si populácia s očkovaním spája. Jeho presnú výšku by nemali určovať od stola politici, ale mala by byť stanovená exaktným výskumom. Vláda by mala zaviesť takýto príspevok, keďže svojím zlým doterajším manažmentom pandémie stratila dôveru väčšiny populácie. Finančná motivácia ostáva jednou z posledných možností ako predísť ďalším ekonomickým a sociálnym následkom tretej vlny pandémie, ktorá sa očakáva na jeseň.

Popri tomto opatrení by vláda mala začať počúvať rady odborníkov a prenechať im komunikáciu protipandemických opatrení, ktorá bola doteraz veľmi slabá a je jednou z príčin, prečo sa mnohí ľudia nechcú dať očkovať. Podstatným bodom je, že tento príspevok musí byť i pre tých, ktorí sa už dali zaočkovať. V opačnom prípade vláda riskuje, že bude toto opatrenie vnímané ako nespravodlivé a znevýhodňujúce tých, ktorí už prispeli k zníženiu rizika šírenia nákazy v spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #pandémia #koronakríza #očkovacia lotéria