Prví lyžiari na svahu. Na Donovaloch sa lyžuje

Zimná sezóna v lyžiarskom stredisku na Donovaloch je zahájená. Už vyše týždňa sa pritom hovorilo o možnosti, že strediská zostanú povinne zatvorené až do začiatku januára. O tejto možnosti počas štvrtkovej online diskusie na sociálnej sieti informoval aj minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Konečné slovo však bude mať pandemické konzílium.

04.12.2020 11:00 , aktualizované: 19:30
debata (107)

Nateraz zostávajú slovenské lyžiarske strediská otvorené – avšak pravidlá budú mať sprísnené. Informoval o tom Doležal po piatkovom rokovaní pandemickej komisie.

„Podarilo sa nám s kolegami dosiahnuť to, s čím sme na pandemickú komisiu popoludní prišli, a síce, že lyžiarske strediská zostávajú naďalej otvorené,“ uviedol minister na sociálnej sieti. O tom, aké konkrétne sprísnené opatrenia v nich budú platiť, sa bude hovoriť s konzíliom odborníkov, dodal.

Doležalov semafor preberú cez víkend

„Zimné dovolenky zaujímajú ľudí, epidemiologická situácia je však vážna no treba mať plán,“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas. Na pandemickéj komisii diskutovali tiež o semafore z dielne rezortu dopravy. Konzílium odborníkov si počas víkendu berie čas na preštudovanie materiálu a počas budúceho týždňa sa budú snažiť pripraviť plán, ktorý by sa dal využiť v súčasnej situácií.

„Budeme sa snažiť nájsť kompromis,“ povedal Mikas. Treba mať jasne nastavené pravidlá no nevylúčil aj antigénové testovanie lyžiarov. Na lyžovanie sa aktuálne nevzťahuje nijaká vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR. Podmienky však podľa Mikasa bude treba upraviť.

Lyžiari sú na svahu

Donovaly sú tak zatiaľ v plnom prúde. Do jedenástej hodiny bolo na svahu do sto ľudí. „Lyžuje sa v časti Záhradište za dodržiavania všetkých protipandemických opatrení,“ hovorí pre denník Pravda Miroslav Dobrota, marketingový manažér Park Snow Donovaly. Lyžiari tak môžu využiť dve zjazdovky o celkovej dĺžke 1,2 kilometra.

Podľa Dobrotu zatiaľ žiadne nariadenie neporušujú. „Naše stredisko každoročne otvára medzi prvými strediskami a keďže momentálne neporušujeme žiadne opatrenia a riadime sa aktuálne platnou legislatívou, je tomu aj tento rok,“ hovorí. V prípade, ak budú vydané nové opatrenia, na Donovaloch ich budú rešpektovať. Zatiaľ stredisko zostane v prevádzke.

Zatiaľ sa lyžuje bez obmedzení

Otvorené tak podľa ministra dopravy môžu byť všetky strediská, ktoré na to majú podmienky, a to nielen Donovaly. „Momentálne neexistujú žiadne nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk,“ povedal Doležal ešte pred piatkovým mimoriadnym rokovaním vlády. Zatiaľ totiž rezort dopravy nedokáže regulovať ich otvorenie, respektíve zatvorenie.

Doležalovi dal za pravdu aj šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. „Nebolo to zakázané. Preto lebo pandemická komisia to ešte nezakázala Tie zákazy a nezákazy sú veľakrát ťažko pochopiteľné,“ povedal k otvoreniu lyžiarskej sezóny na Donovaloch. Sulík dodal, že nerozumie, prečo nie je dovolené v najmenej zamorených okresoch mať otvorenú reštauráciu, ale je povolené v najviac zamorených okresoch mať otvorený kostol. „Tiež nerozumiem prečo sme aspoň dočasne neobmedzili vlaky zadarmo,“ dodal Sulík. Práve to by podľa neho znížilo mobilitu najviac ohrozenej skupiny – seniorov.

Ako budú strediská pokračovať ďalej? Vo štvrtok, 3. decembra, prebiehala videokonferencia s konzíliom odborníkov, ktorým rezort dopravy predstavil plán, za akých podmienok by mohli byť strediská otvorené. V piatok ho prebrali na pandemickej komisii. Tá má odporúčací charakter pre krízový štáb, respektíve vládu, vysvetlil Doležal. Do pondelka by sa teda lyžovať mohlo, avšak posledné slovo bude mať hlavný hygienik. „My dávame jasné pravidlá, je to postavené na testovaní, nosení rúšok, dodržiavaní odstupov, zatvorených reštauráciách, a tak ďalej," dodal Doležal.

Svahy otvorili aj v Jasnej

Zimná sezóna v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách začína v sobotu. Lyžiari budú môcť využiť deväť kilometrov dlhé zjazdovky, fungovať bude osem lanoviek z oboch strán Chopku. Lyžovať sa bude dať na siedmych zjazdovkách. Kabínové lanovky budú mať zníženú kapacitu. „Chceme si potvrdiť, že pripravené koridory, koordinácia lyžiarov od príchodu do strediska až po prepravu lanovkami, sú pripravené správne. Zámerom je i vyskúšať, aké budú nástupné časy pri uplatňovaní opatrení,“ povedal pre agentúru Tasr riaditeľ strediska Jasná v Nízkych Tatrách Igor Mráz. Podľa Mráza ide o test strediska, opatrení a samotných lyžiarov.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #Donovaly #lyžiarske strediská #pandémia