Parlament schválil 13. dôchodky. Koľko nakoniec dostanú penzisti?

Všetci penzisti na Slovensku dostanú v decembri prilepšenie k dôchodkom. Takzvaný 13. dôchodok bude na úrovni minimálne od 50 eur až do 300 eur. Už tradične bude platiť, že čím vyššiu poberá penzista dôchodkovú dávku, tým nižšie prilepšenie dostane. Počíta s tým návrh ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina), ktorý v stredu schválil parlament.

21.10.2020 11:09 , aktualizované: 17:33
Milan Krajniak / 13. Dôchodky / Foto:
Ilustračné foto.
debata (141)

Už od nástupu novej vlády sa minister práce Krajniak netajil tým, že napriek enormným dosahom koronakrízy na štátnu kasu chce, aby sa 13. dôchodky predsa len vyplácali. Ich výšku oproti pôvodnej podobe nakoniec zmenil. Oproti vianočným príspevkom bývalej vlády však bude maximálna suma o sto eur vyššia.

„Dôchodca s priemerným dôchodkom, ktorý je približne 477 eur, dostal v minulom roku vianočný príspevok vo výške 80 eur. Tento rok dostane 13. dôchodok vo výške 205 eur,“ tvrdí Krajniak. Nárok budú mať tradične starobní dôchodcovia a tiež poberatelia predčasného starobného, sociálneho, invalidného, vdovského a vdoveckého či sirotského dôchodku a ľudia s výsluhovou penziou.

Kritika opozície

Pôvodne mali penzisti dostať viac. Tradičný vianočný príspevok sa tesne pred tohtoročnými parlamentnými voľbami premenil na 13. dôchodok. Novelu schválila bývalá vládna koalícia na čele s premiérom Petrom Pellegrinim. Jeho výška mala byť na úrovni priemerných súm dôchodkových dávok. Napríklad poberateľ bežného starobného dôchodku by jednorazovo dostal niečo vyše 460 eur.

Za prijatie vládnej novely vtedy hlasovali aj poslanci zo Sme rodina. Opozičné strany Smer a Hlas preto terajšiu Krajniakovu zmenu kritizujú. Podľa predsedu mimoparlamentnej strany Hlas Pellegriniho tým súčasná vláda okradla dôchodcov o jeden plnohodnotný dôchodok navyše. „Minister práce tým potvrdzuje, že jeho politika je politikou na ochranu bohatých a ignoruje potreby slabých a sociálne ohrozených,“ komentoval Pellegrini.

VIDEO: Tlačová konferencia strany Hlas – sociálna demokracia a predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku Jána Lipianskeho na tému 13. dôchodky a aktuálne témy.

Krajniak na kritiku povedal, že tento rok dostanú dôchodcovia viac peňazí ako počas vlaňajška. Podľa jeho slov dokonca dostane nejaký príspevok každý, keďže penzistom s lepšími dôchodkami príde aspoň 50 eur. „Tí najohrozenejší dôchodcovia s najnižšími penziami dostanú najviac,“ povedal minister. Podľa predsedu Jednoty dôchodcov na Slovensku Jána Lipianskeho však nejde o 13. dôchodok. „Skôr hovoríme o modifikovanom vianočnom príspevku ako sociálnej dávke,“ komentoval Lipiansky.

VIDEO: Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár a minister práce Milan Krajniak hovoria o schválenej podobe 13. dôchodkov.

Video

Podľa opozičných kritikov neobstojí ani výhovorka, že na to vláda nemá peniaze. Na decembrový príspevok pôjde podľa schváleného zákona v tomto roku 307,5 milióna eur. Podľa pôvodného návrhu by zo štátnej kasy na 13. penzie putovalo viac ako 442 miliónov eur.

Príspevok bude klesať

Podľa ekonóma a odborníka na dôchodkové schémy Jána Šeba z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici ide o nesystémovú dávku. „Z pohľadu penzijnej ekonómie môžeme hovoriť o nástroji na zvyšovanie životnej úrovne dôchodcu. Z pohľadu politickej ekonómie ide o typický nástroj s cieľom získať si hlas istej skupiny voličov za vopred definovanú sumu,“ myslí si Šebo. Podľa jeho slov sa bude jeho priemerná výška aj tak časom znižovať.

Výsledná suma 13. dôchodku je totiž viazaná na vyplácanú dôchodkovú dávku a životné minimum. Maximálnu sumu 300 eur dostanú ľudia, ktorí poberajú dôchodok nižší ako suma životného minima na úrovni 214,83 eura. Priemerný dôchodok ale rastie o niečo rýchlejšie ako životné minimum. Okrem toho sa pri výpočte budú brať do úvahy všetky dôchodkové dávky, ktoré penzista poberá. Napríklad ak dôchodca poberá starobnú a zároveň vdovskú penziu. Prípadne sa bude počítať aj dôchodok zo zahraničia či vyrovnávací príplatok.

Pri priemernej výške starobného dôchodku v tomto roku na úrovni 486 eur bude 13. penzia vo výške približne 202 eur. Už tradične platí, že čím vyššia je suma poberanej penzie, tým nižší bude jednorazový decembrový príspevok. Napríklad ľudia s dôchodkami 910 eur a viac mesačne dostanú v decembri len minimálnu sumu 50 eur. Na tento jednorazový príspevok od štátu nemôže siahnuť exekútor. Penzisti ho dostanú v takej výške, na akú majú nárok.

Týkať sa to bude vyše 1,4 milióna penzistov. Vláda by mala peniaze na vyplácanie decembrových príspevkov čerpať z balíčka opatrení na pomoc ľuďom v objeme 500 miliónov eur. Podľa schváleného návrhu bude 13. dôchodok štátna sociálna dávka.

Koľko dostanú dôchodcovia? (príklady)

Výška dôchodku 13. dôchodok
do 214,82 € 300 €
300 € 269,34 €
400 € 233,34 €
500 € 197,34 €
600 € 161,34 €
700 € 125,34 €
800 € 89,34 €
900 € 53,34 €
950 € 50 €

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #parlament #Dôchodcovia #Milan Krajniak #trináste dôchodky