Fitnescentrá sa otvoria v stredu, 3. júna

K otvoreniu fitnescentier dôjde až v piatej fáze otvárania, a to v stredu, 3. júna spoločne s ostatnými vnútornými športoviskami. Na tlačovom brífingu po zasadaní konzília to povedal premiér.

25.05.2020 06:47 , aktualizované: 21:40
debata (901)

Vo všetkých prevádzkach však budú platiť prísne hygienické opatrenia, vrátane dvojmetrových rozostupov, respektíve 15 metrov štvorcových na jedného klienta. Cvičiť by sa mohlo bez rúška s povoleným vstupom do šatní a spŕch. Prevádzkovatelia však musia viesť presnú evidenciu o každom jednom cvičiteľovi, a to po dobu 30 dní pre potreby Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva. Takisto bude potrebné dezinfikovať zariadenia po každom klientovi.

K okamžitému otvoreniu nedôjde hlavne preto, že konzílium považuje toto prostredie za vysoko infekčné. „Šport, napriek tomu že je zdravý, je hlavne vo vnútorných priestoroch, kde sa nachádza množstvo mladých ľudí, ktorí dokážu vírus zaniesť do spoločnosti, rizikový,“ povedal prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Posilňovne navrhovali vlastné pravidlá

Únia fitnescentier Slovenska (ÚFS) vytvorila špeciálne smernice na prevádzku fitnescentier počas pandémie. A to už začiatkom apríla. Podľa smernice by sa mal limitovať počet ľudí v miestnosti. Povinná by mala byť dezinfekcia rúk pri príchode a aj odchode. Cvičiť by mohli ľudia len v športovom odeve s dlhými rukávmi a nohavicami. Na dotykové plochy strojov by museli použiť uteráky. Vstup do fitnescentier by mal byť len na objednávku.

Otvoriť chcú aj prevádzkovatelia

Premiér ešte pred zasadnutím konzília rokoval aj so zástupcami fitnescentier, v ktorých záujme bolo práve okamžité otvorenie. Tí chceli svoj nesúhlas s aktuálnou situáciou vyjadriť rannou blokádou vstupu do hlavného mesta z diaľnice D1. Po výzve premiéra na spoločný dialóg a po dohode s políciou však zvolili len pomalú jazdu, ktorá spôsobila polhodinové zdržanie premávky.

„Mojím cieľom bolo vysvetliť im, že rozhodnutia konzília nie sú len piškvorky hrané z roztopaše, a že im nikto nechce úmyselne škodiť,“ povedal premiér po spoločnom stretnutí.

Za konštruktívnu označil debatu aj zástupca fitnescentier Andrej Mozoláni. Potrebné bolo podľa neho upraviť názor konzília na to, v akej podobe ľudia vo fitnescentrách cvičia, a ako sa v nich pohybujú. „Vedeli sme si naše požiadavky obhájiť a pevne verím, že sme si našli spoločnú reč,“ povedal Mozoláni.

Ešte pred rozhodnutím konzília Matovič tvrdil, že v prípade, ak nedôjde k otvoreniu prevádzok, bude situáciu riešiť formou permanentiek pre osoby staršie ako 40 rokov. Tento kompenzačný plán je však zatiaľ len v štádiu návrhu, musela by ho podporiť koalícia.

VIDEO: Majitelia fitnescentier vyrazili na protestnú jazdu po diaľnici D1.

Video

Únia fitnescentier Slovenska kritizovala fakt, že fitnescentrá neboli otvorené ani v rámci ostatnej štvrtej fázy uvoľňovania opatrení. Majitelia prevádzok sú presvedčení, že vo fitnescentrách vedia zabezpečiť potrebné hygienicko-bezpečnostné podmienky. Pripomínajú, že povinnosti sú súčasťou ich bežnej praxe. Poukazujú tiež na to, že vytvorili špeciálne smernice pre prevádzku fitnescentier v súčasnom období. Otvorenie fitnescentier stále podporuje aj štátny tajomník Ministerstva vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ivan Husár (SaS).

Naopak, na strane hygienikov, ktorí považujú otvorenie týchto prevádzok za rizikové, stojí minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

© Autorské práva vyhradené

901 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #uvoľňovanie ekonomiky