Matovič: Koniec srandy! V Humennom spravíme poriadok a obnovíme výrobu

Fabrika na výrobu priemyselných vlákien prišla pred dvoma týždňami o dodávky energií. Stalo sa tak napriek rozhodnutiu súdi, ktorý spoločnosti Chemes prikázal obnoviť dodávky energií firme Nexis Fibers. Zo dňa na deň tak nemohlo do práce nastúpiť takmer 400 ľudí.

22.05.2020 13:03
Igor Matovič Foto:
Premiér Igor Matovič
debata (412)

"Úprimne ma prestalo baviť čakať na deň, kedy sa niekomu uráči rešpektovať právoplatné rozhodnutie súdu,“ napísal na svojej FB stránke premiér Igor Matovič. Tomu sa nepáči, že na základe obchodného sporu dvoch firiem nemôžu do práce chodiť stoky ľudí.

Chemes tvrdí, že výrobca priemyselných vláken, sídliaci v priemyselnom parku tohto výrobcu energií, jej za energie riadne neplatí a nikdy sa nechcel a ani nechce dohodnúť. „Nemôžeme trpieť svojvôľu Nexisu donekonečna,“ uviedol vo svojom stanovisku.

Nexis argumentuje, že si plní všetky povinnosti, firma zavádza a účtuje si niekoľkonásobne viac, než sú trhové ceny. Problémom sú i veriteľské splátky. Okresný súd v Humennom vydal 14. apríla neodkladné opatrenie, ktoré Chemesu ukladá povinnosť zdržať sa akýchkoľvek úkonov smerujúcich k prerušeniu, obmedzeniu alebo zastaveniu dodávok energií a médií.

Podľa premiéra je úplne bežné, že rovnako ako v živote aj v podnikaní nastanú nezhody. Tie v krajnom prípade musí rozhodnúť súd. Zvyčajne tak, že jedna strana sa cíti ukrivdená. Napriek tomu, rozhodnutie súdu musí rešpektovať. V Humennom sa tak nedeje. Jedna strana sporu si povedala, že stojí nad zákonom, lebo sa jej rozhodnutie súdu nepáči,“ uviedol Matovič.

Takéto niečo sa podľa premiéra v právnom štáte nemôže stať. "Fajn, sľúbil som ľuďom urobiť poriadok a stav, ked si budeme pred zákonom všetci rovní. Preto som požiadal pani ministerku spravodlivosti, aby do pondelka vypracovala návrh rýchlej zmeny zákona tak, aby sa už nikto viac v takýchto situáciách nemohol spravodlivosti arogantne vysmievať do očí a trpeli kvôli tomu stovky nevinných rodín, ktorých živitelia sú rukojemníkmi ignorantov zákona,“ dodal Matovič.

© Autorské práva vyhradené

412 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #Igor Matovič #Chemes Humenné #Nexis Fibers