V stredu dôjde k štvrtej fáze uvoľňovania

Konzílium odborníkov rozhodlo o ďalšom uvoľňovaní opatrení, a to od stredy, 20. mája. Rúška budú povinné len na verejných plochách v interiéri. Otvoria sa divadlá, kiná, nákupné centrá a do istej miery aj školy a škôlky. Reštaurácie budú môcť obsluhovať zákazníkov aj vo vnútri. Všetko však za prísnych hygienických podmienok. Na tlačovej konferencii po stretnutí s konzíliom odborníkov to oznámil premiér Igor Matovič (OĽaNO).

18.05.2020 15:16 , aktualizované: 16:36
debata (372)

VIDEO: Premiér Matovič o štvrtej fáze uvoľňovania ekonomiky.

Video

Konzílium dospelo k rozhodnutiu na základe nízkeho počtu pozitívnych prípadov nákazy v posledných dňoch. „Vzhľadom na inkubačnú dobu vírusu by sa už malo prejaviť, či sme posledné uvoľňovanie spred dvoch týždňov zvládli. Vyzerá to tak, že môžeme prejsť do ďalšej fázy,“ povedal premiér Matovič.

Od stredy tak dôjde k opätovnému otvoreniu hromadných podujatí, vrátane kín a divadiel, a to do 100 ľudí. Zároveň sa otvoria aj nákupné centrá bez detských kútikov a počet metrov štvorcových na jedného zákazníka sa zmenší z 25 na 15 metrov štvorcových. Výnimkou je nedeľa, kedy obchody zatiaľ ostávajú zatvorené.

Novinkou bude aj možnosť stravovania vo vnútri. V interiéri však budú musieť reštaurácie doržiavať rovnaké hygienické pravidlá ako v prípade terás. A to dvojmetrové rozostupy medzi stolmi, pri ktorých budú môcť sedieť len dvaja zákazníci, respektíve rodina s deťmi.

Ku kaderníctvam a manikúram z druhej fázy sa pridajú aj tetovacie a piercingové štúdia, vrátane nastreľovania náušníc. Povolia sa aj vnútorné turistické atrakcie, okrem priestorov ZOO a botanických záhrad, v ktorých naďalej ostanú povolené len priestory exteriéru.

Zmena sa dotkne aj športovcov. Pre športové kluby budú k dispozícii aj vnútorné športoviská, pre širokú verejnosť zatiaľ ostávajú povolené len vonkajšie priestory bez šatní a občerstvenia.

Pracovná cesta povolená

Premiér zároveň oznámil aj zjednodušenie podmienok v prípade jednodňových služobných ciest. Obyvatelia s trvalým, respektíve s prechodným pobytom na Slovensku budú môcť od štvrtka, 21. mája, na 24 hodín opustiť krajinu za účelom návštevy susedných krajín, vrátane Slovinska, Chorvátska, Švajčiarska a Nemecka. Po návrate nebudú musieť absolvovať povinnú štátnu karanténu ani test.

Na bezproblémový prechod postačí formulár vyplnený pri odchode z krajiny príslušným policajtom. „Smerom von sa bude dať ísť cez niektoré hraničné prechody, smerom dnu cez všetky. Verím, že to nebude zásadné obmedzenie slobody pohybu,“ dodal premiér.

© Autorské práva vyhradené

372 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #uvoľňovanie ekonomiky