Skončí pre koronavírus hotovosť?

Kvapôčkovou infekciou sa môže človek nakaziť aj chytením infikovaného predmetu. Ľudia si medzi sebou najčastejšie menia papierové a kovové peniaze. Tie momentálne nie sú vítané vo väčšine obchodov s potravinami.

05.04.2020 06:00
100 eur, sto eur, bankovka, peniaze, peňaženka Foto:
V boji proti koronavírusu sa obchody snažia čo najviac obmedziť platby hotovosťou.
debata (74)

Na používanie bezkontaktných platieb vyzýva zákazníkov oznam zavesený na takmer každej jednej predajni. Lenže dnes sa dá naozaj bezkontaktne zaplatiť maximálne 20 eur.

"Pri použití vyššej sumy treba naťukať PIN-kód. Preto sme sa s bankami dohodli na zvýšení finančného limitu z 20 na 50 eur,“ povedal premiér Igor Matovič. O pár dní tak bude musieť len minimum ľudí ťukať prstami do klávesnice platobného terminálu.

Finančné domy sa v časoch pandémie snažia svojich klientov ešte viac tlačiť do on-line priestoru. Poplatky za služby vykonávané priamo na pobočkách zdražuje Slovenská sporiteľňa aj Tatra banka.

"V dnešnej situácii je práve podpora digitálneho bankovníctva z nášho pohľadu najlepšia a zodpovedná cesta pre bezpečné používanie bankových služieb,“ povedal Boris Fojtík, hovorca Tatra banky.

Finančný dom koncom minulého mesiaca zdražil poplatok za vklad hotovosti z 3 na 5 eur. Zo štyroch na päť eur zas stúpol poplatok za výber hotovosti. Obidve zvýšenia cien sa týkajú len služieb realizovaných priamo na pobočke za pomoci zamestnanca banky.

"Väčšina zmien poplatkov sa týka práve služieb spojených s hotovosťou alebo služieb, ku ktorým existuje bezplatná alebo lacnejšia alternatíva v aplikácii Tatra banka alebo Internet bankingu. Pri aktívnom využívaní našich digitálnych kanálov sa preto zmena Sadzobníka poplatkov bude týkať klientov minimálne alebo sa ich nedotkne vôbec,“ dodal Fojtík.

S príchodom júna plánuje výrazne zvýšiť poplatok za vloženie peniazí na vlastný účet Slovenska sporiteľňa. Už o dva mesiace cena tohto poplatku stúpne z 0,50 na rovné 3 eura. Ak bude na účet vkladať peniaze niekto iný ako majiteľ, tak musí počítať ešte s razantnejším zdražovaním. Pri tejto službe totiž poplatok stúpa z 3 na 6 eur. Aj v tomto prípade ide o finančné operácie vykonané priamo na pobočke za pomoci zamestnanca banky.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bezkontaktné platby #hotovosť #koronavírus