Baláž: Vypnutie slovenskej ekonomiky vyjde najmenej na 5 miliárd eur

Vypnúť hospodárstvo by krajinu vyšlo draho, hovorí ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Straty za trojtýždňové prerušenie odhaduje na päť miliárd eur. Dôvod na takýto krok nateraz nevidí.

01.04.2020 16:53
Vladimír Baláž Foto: ,
Ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.
debata (86)

Premiér Igor Matovič navrhuje v boji proti koronavírusu na tri týždne úplne vypnúť slovenskú ekonomiku. Čo to bude znamenať?

Netuším, či by takéto opatrenie zastavilo vírus, ale určite viem, že ekonomicky bude mať vážne následky. Preto byť na mieste premiéra si ho veľmi dobre rozmyslím a v prvom rade ho konzultujem s veľkými zamestnávateľmi. Úplné vypnutie ekonomiky prinesie obrovské hospodárske škody. Slovensko pritom zatiaľ stále veľmi dobre zvláda pandémiu a nie je nútené ísť do krajného rizika. Momentálne sa prísne hygienické opatrenia a nosenie rúšok ukazujú ako správny krok.

Koľko by stálo trojtýždňové vypnutie?

Skúsim narýchlo spraviť veľmi hrubý prepočet. Náš ročný hrubý domáci produkt je približne 90 miliárd eur. Ak to vydelíme počtom dní v roku a vynásobíme troma týždňami, dostaneme sa k číslu 5,1 miliardy eur. Toto je ale len odhad. Reálne škody budú pravdepodobne väčšie. Ak výroba zastane na príliš dlhú dobu, tak sa škody začnú nabaľovať. Straty tak môžu byť vyššie o stovky miliónov eur. Preto v prvom rade vláda musí dať odpoveď, koľko nás bude stáť vypnutie ekonomiky a či si ho vôbec môžeme dovoliť.

Je rozumnejšie nechať ekonomiku bežať? A nerobiť nič?

Netvrdím, že netreba robiť nič. Lenže to, či sa dá poraziť vírus jedine zastavením ekonomiky, musia povedať odborníci, nie politici alebo ekonómovia. Nerobiť nič a ignorovať vírus je chyba. Vybudovať kolektívnu imunitu sa v Spojených štátoch snažil ignorovaním vírusu aj Donald Trump. A dnes už kolabuje zdravotný systém v meste New York. Lenže ani opačný extrém nie je dobrý. A to najmä v čase, keď proti vírusu bojuje celý svet a môže prísť k vyvinutiu liekov alebo vakcíny. Preto mi príde najrozumnejšie počkať a nechať bežať fabriky za prísnych hygienických podmienok.

Niektorí slovenskí zamestnávatelia upozorňujú, že nemôžu len tak vypnúť fabriky. Ďalší sa obávajú, že v prípade prerušenia dodávok ich zo zahraničných trhov vytlačí fungujúca európska alebo čínska konkurencia. Sú to reálne obavy?

Samozrejme. Nie všetky fabriky sa dajú odstaviť tak jednoducho ako automobilky. Pre niektoré firmy môže byť vypnutie vysokých pecí dokonca existenčný problém. Na druhej strane automobilky patria nadnárodným koncernom a o obsadení trhov rozhodujú ich centrály. Pri automobilovom priemysle sa preto straty trhov neobávam. No niektoré menšie firmy nemusia vypnutie ekonomiky ustáť. Zároveň pre nedostatok zákaziek už dnes stojí časť tovární a ich počet bude narastať. Pandémia totiž spôsobuje nižší dopyt na zahraničných trhoch, čiže aj bez zásahu vlády sa načas obmedzí slovenská priemyselná výroba.

Ustálo by Slovensko vypnutie ekonomiky?

Určite nebude dosť peňazí na kompenzovanie všetkých finančných dosahov. Nejde len o výpadky príjmu. Treba zvládnuť aj logistiku a zásobovanie. Ľudia nemôžu počas zatvorenia obchodov zostať bez potravín. Na druhej strane, ľudstvo doteraz zvládlo všetky krízy a určite prežijeme aj túto. Len treba konať rozvážne a nenarobiť viac škody ako osohu.

Vláda pravdepodobne obmedzí dochádzanie za prácou do zahraničia. Veľkú časť rodín pritom živí opatrovanie rakúskych a nemeckých dôchodcov.

Odhaduje sa, že len do Rakúska dochádza za prácou 50-tisíc žien. To je, akoby ste naraz zakázali pracovať ľuďom v dvoch slovenských okresoch. Obmedzenie dochádzania za prácou určite bude mať vážne ekonomické dosahy na mnohé slovenské rodiny.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Baláž #slovenská ekonomika #koronavírus #vypnutie