Slovensku hrozí recesia. O prácu prídu desaťtisíce ľudí

Prepad o päť až desať percent, 75- až 130-tisíc nezamestnaných. Aj tak vyzerá ekonomická budúcnosť Slovenska podľa scenárov možného vývoja z dielne Národnej banky Slovenska. Tá práve scenármi nahradila tradičnú strednodobú predikciu. Všetko však závisí od konečných dosahov koronavírusu.

24.03.2020 15:54
debata (127)

VIDEO: Chmúrne scenáre pre slovenskú ekonomiku, hovorí o nich šéf NBS Peter Kažimír. V najčiernejšom z nich sa hospodárstvo prepadne o 10 percent.

Video

"Sú to všetko veľmi škaredé čísla. Vidíme však svetlo na konci tunela. Slovenská ekonomika to zvládne aj napriek modrinám a škrabancom,“ snažil sa zachovať optimizmus guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír. Krízové obdobie je podľa neho len dočasné. Podľa odhadov NBS výpadok bude trvať 60 dní.

Už záverečné mesiace tohto roka by mohli odštartovať rekonvalescenciu, dodal Kažimír. Rok 2021 by tak mohol byť rokom návratu práce, výroby a spotreby stratenej počas krízy.

Analytici to nevidia ružovo

Optimisticky nevyzerajú ani odhady analytikov. Podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho klesne slovenská ekonomika tento rok o šesť percent. "Je to pokles, ktorý je o niečo hlbší ako v pamätnom roku 2009, no rozdiel je v tom, že po odznení choroby a reštrikčných opatrení by sme mali byť svedkami rýchleho návratu na pôvodné úrovne pred ochorením COVID-19,“ hovorí. Pokles nebude rovnaký vo všetkých odvetviach. Priemyselná výroba klesne o 20 až 30 percent, tržby maloobchodu o 40 percent, reštaurácie a hotely sa prepadnú až o štyri pätiny, upozorňuje Valachy. Rásť tak bude aj nezamestnanosť. No všetko bude podľa analytika dočasné. "Keď sa život vráti do normálu, aj nezamestnanosť by sa mala rýchlo vrátiť na päť percent,“ hovorí.

Otázne zostáva, kedy sa podarí dostať pandémiu pod kontrolu. "Ak sa aj koronavírus dostane rýchlo pod kontrolu v priebehu pár týždňov, ani odraz v treťom a štvrtom kvartáli nebude stačiť na to, aby za celý rok hospodárstvo vykázalo kladný rast,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Čím dlhšie budú podľa neho trvať opatrenia proti vírusu, tým väčšie škody hospodárstvo utrpí. "Bude rásť riziko kaskády bankrotov, najmä malých podnikov či firiem orientovaných na služby,“ hovorí Pánis.

Trhy stále padajú

Externé riziká nepominuli a trhy zatiaľ neupokojili ani prijaté opatrenia. A ak áno, tak len na chvíľu. "Zhoršenie ekonomického vývoja v únii a spomalenie ekonomického rastu Nemecka, ktoré je naším hlavným obchodným partnerom, sa negatívne podpíšu aj na slovenskej ekonomike,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Najzasiahnutejším odvetvím tak budú pravdepodobne automobilky. Práve tie sú totiž závislé od zahraničného dopytu a exportu na európsky trh, dodáva.

Firmám robí starosti aj zatvorenie škôl a škôlok. Veľa zamestnancov tak zostáva nútene doma, pripomína Glasová. "Vo firmách tak môže dôjsť k problémom s nedostatkom zamestnancov, čo môže mať za následok výpadok výroby alebo pokles produkcie,“ hovorí.

Za posledné dva týždne Európska centrálna banka prijala sériu zásadných opatrení. Uvoľnila aj rozpočtové pravidlá, aby opatrenia proti nákaze nezvyšovali deficit.

© Autorské práva vyhradené

127 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #recesia #koronavírus