Víno lacnie a pije sa ho menej

V dobách morových epidémií bolo víno jednou z mála istôt spoločnosti. Neprestalo sa piť ani počas covidovej pandémie. No kým v stredoveku víno nahrádzalo zamorenú vodu, v ére nepredstaviteľnej ponuky nápojov jeho spotreba klesla. Prvé odhady hovoria o 13 až 20 percentách a spotrebe len 11 litrov vína na hlavu.

23.05.2021 07:00
víno, ženy, kamarátky, oslava, žena, alkohol Foto:
Slovenské víno sa ocitlo v neznesiteľne silnom zovretí zahraničnej konkurencie, tá sa totiž predáva za priemernú cenu len 2,40 eura.
debata (1)

Na otázku, prečo sa vypilo menej vína, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová-Pátková odvetí, že je za tým dramatická zmena, ktorá stopla kontaktné spoločenské podujatia s vínom a presmerovala jeho odbyt do retailu, teda do obchodov.

A tak hoci sa vlani dorobilo 36 miliónov litrov vína, čo bola po rokoch druhá najvyššia úroda, veľa sa z nej nepredalo. Na zásobách je podľa údajov zväzu o 10 percent vína viac oproti obvyklému štandardu. Z prebytku má výhodu obchod a jeho zákazníci. Cena fľaše vína klesla z 3,50 eura v roku 2016 na 2,79 eura v sezóne 2020/2021.

Slovenské víno sa ocitlo v neznesiteľne silnom zovretí zahraničnej konkurencie, tá sa totiž predáva za priemernú cenu len 2,40 eura. Kráľom trhu je obchod, ktorý nakupuje vína prakticky za výrobné náklady. Výrobcovia sú vôbec radi, že predávajú, vyprázdňujú pivnice, pretože onedlho je tu opäť nová sezóna.

Predáva najmä ten, kto ponúka lepšie podmienky. Francúzsko nalialo do sektoru vína 250 miliónov eur, Taliansko 50 miliónov a Slovensko jeden milión. Ako to vyzerá v praxi? Jeden príklad za všetky. Aktuálne jeden z reťazcov predáva v akcii víno z Bordeaux za 1,99 eura, keď znížil jeho cenu z 2,49 eura. Na etikete je jeden zo stoviek chateau slávnej vinohradníckej oblasti. Môže odolať bežný smrteľník takejto ponuke?

Hrozno / Vinica / Čítajte aj "Kráľ Tokaja" pôjde pre subvenčný podvod na 10 rokov do väzenia

Vinohradnícky a vinársky sektor trpí ako celé gastro. Podmienky odškodňovania neboli voči nemu príliš ústretové, skôr macošské. Pár drobných sa vinári dočkali cez Prvú pomoc plus a schéma rezortu pôdohospodárstva vynechala zhruba 30 percent vinohradníkov, vypadli z nej tí, čo mali nižšie spracovanie hrozna v porovnaní s jeho produkciou. Nuž ale kde sa rodí víno, ak nie vo vinohrade?

Prežije slovenské víno dobu postcovidovú? Vari áno, najmä ak štátni úradníci a financmajstri budú viac načúvať tomu, čo im hovoria ľudia, ktorí svoj život upísali vínu a zveľaďovaniu regiónov, kde vinič drží nad vodou nielen producentov vína, ale aj súvisiace podnikateľské odvetvia. Pod Malými Karpatmi jeden vinohradník dáva prácu ďalším štyrom ľuďom z rôznych iných odvetví, z cestovného ruchu predovšetkým.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #predaj vína #cena vína