S francúzskym vínom bude problém, mrazy zdecimovali vinice. Škody sú miliardové

Škody, ktoré tento mesiac napáchali mrazy vo francúzskych viniciach, by mohli znížiť produkciu vína v krajine takmer o tretinu v porovnaní s minulými rokmi.

15.05.2021 17:22
Rakúsko, vinohrad, vinice, hrozno Foto:
Mrazy napáchali na viniči škody za 1,5 až 2 miliardy eur. (Il. foto)
debata (9)

Odhad strát bude spresnený po tom, keď sa jasnejšie ukáže vplyv mrazu na vinice v nadchádzajúcich týždňoch. Podľa predbežných výpočtov bude produkcia vína nižšia približne o 15 miliónov hektolitrov. To by znamenalo, že v tohoročná produkcia vína vo Francúzsku môže byť o 28 % až 32 % pod priemerom za uplynulé roky, povedal novinárom Ygor Gibelind z FranceAgriMer. (Hektoliter je ekvivalent 100 litrov, čo predstavuje približne 133 štandardných fliaš na víno).

Podľa Gibelinda bol tohoročný mráz výnimočný jednak preto, lebo zasiahol rozsiahle územia, a tiež preto, lebo postihol aj južné regióny. Dodal, že škody ešte zhoršilo teplé počasie, ktoré predchádzalo mrazom a urýchlilo rast viniča.

K najpostihnutejším vinárskym oblastiam patria Burgundsko s priemernými odhadovanými stratami vo výške zhruba 50 %. Nasledujú Languedoc so 40 % a Akvitánsko, ktoré zahŕňa Bordeaux, približne s 30 %, dodal Gibelind.

pracujúci, dôchodca, hrozno, vinič, víno Čítajte viac Slovensko sa pridalo k výzve na urýchlené riešenie situácie vinárov

Silné mrazy pritom nepoškodili len vinice. Veľké škody utrpeli aj ovocné sady a polia s cukrovou repou. Francúzska vláda sa zaviazala, že poskytne poľnohospodárstvu pomoc vo výške približne 1 miliardy eur vrátane toho, že umožní aj výrobcom vína prístup k fondu pre katastrofy na kompenzáciu až 40 % strát, ktoré nie sú kryté poistením. Producenti vína predbežne odhadli potenciálne ekonomické straty spôsobené mrazom na 1,5 – 2 miliardy eur, uviedol Gibelind.

Tohtoročná produkcia vína v krajine sa zatiaľ očakáva približne na úrovni 32 miliónov hektolitrov, čo by bolo menej ako v roku 2017, keď nepriaznivé počasie tiež zdecimovalo vinice a produkcia vína dosiahla zhruba 36 miliónov hektolitrov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #vinič #francúzske víno #prízemné mrazy