Poslanci schválili Sulíkovo podnikateľské kilečko

Stoštrnásť protibyrokratických opatrení na pomoc podnikateľom z dielne rezortu ministra hospodárstva Richarda Sulíka prešlo parlamentom. A to spoločne s bankovým odvodom. Parlament o tom rozhodol v skrátenom legislatívnom konaní.

09.07.2020 10:44 , aktualizované: 17:32
debata (78)

VIDEO: Richard Sulík a jeho kolegovia v dobrej nálada komentujú schválené podnikateľské kilečko v rámci ekonomických opatrení proti dopadom pandémie koronavírusu tzv. Lex korona.

Video

Spočiatku to vyzeralo, že o zrušení bankového odvodu sa bude hlasovať samostatne a nie ako súčasť balíka opatrení na pomoc podnikateľskému prostrediu. Počas rozpravy to pripustil aj samotný Sulík. Nakoniec sa však na tom s koaličnými partnermi nedohodol a tak odvod ostal súčasťou lex korona.

Rezort hospodárstva už podľa Sulíka pripravuje druhé kilečko. Hotové má byť na jeseň. "Urobili sme veľký krok k tomu, aby sa na Slovensku dalo žiť a podnikať,“ povedal po schválení zákona Sulík. Vo výboroch si návrh vyslúžil 50 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Hlasovalo sa o nich naraz, s výnimkou povinnosti ohlasovať dodatočnú montáž stavieb elektronických komunikačných sietí. Išlo o návrh poslancov Tomáša Šudíka a Petra Kremského (obaja OĽaNO).

VIDEO: Peter Pellegrini o kilečku aj bankovom odvode. Pri bankách sa ľuďom koalícia otočila chrbtom, tvrdí expremiér.

Video

Len kozmetické úpravy

Opozícii sa návrh nepozdával. Poslancom okolo Petra Pellegriniho sa nepáči práve to, že v rámci lex korona prešlo aj zrušenie bankového odvodu. Exminister hospodárstva Peter Žiga nerozumie, prečo išiel zákon formou skráteného legislatívneho konania. Spolu s poslancom Róbertom Pucim podal pozmeňujúci návrh. Žiadajú v ňom, aby vláda zabezpečila, že "súčasťou dohody na zrušenie bankového odvodu bude aj podstatné zníženie poplatkov pre klientov bánk“. Pripomínajú, že práve zvýšením bankového odvodu banky dôvodili zmenu svojich cenníkov či zavedenie nových sadzieb. "Bankový odvod však zanikne, zásadne sa zvýši zisk akcionárov a zanikne dôvod na vyššie poplatky,“ tvrdia v pozmeňujúcom návrhu Žiga a Puci.

Zrušenie bankového odvodu sa nepáči ani exministrovi financií a poslancovi strany Smer Ladislavovi Kamenickému. Podľa neho tým vláda nielenže nechá banky zarobiť, ale už vybrané peniaze použije na zaplatenie odvodov, ktoré mali banky odviesť už koncom roka. „Víťazom celej koronakrízy sa stávajú banky Slovenskej republiky v rukách zahraničných majiteľov. Na slovenských občanov sa zase zabudlo,“ povedal Kamenický.

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie bývalého ministra financií Ladislava Kamenického k bankovému odvodu a k zmene zákona o rozpočte.

Video

Zrýchlený režim prijímania balíčka kritizovali odbory aj firmy. Tým sa nepozdávalo ani to, že bol na tripartite prerokovaný v poslednej chvíli.

Poplatky stúpli už štyri razy

Banky od začiatku roka zdražovali už v štyroch vlnách. Vraj pre rast nákladov. Najnovšie im starosti robia náklady na svoje pobočky a spracovanie hotovosti. Vyššími cenami chcú banky presmerovať ľudí na internet. Práve vtedy bankám odpadnú náklady na ľudí aj na nájomné.

Situácia v ekonomike bankám veľmi nepraje. Ušlý zisk sa snažia dohnať práve zmenou cenníkov. Minulý rok zisk bankového sektora stúpol o pol percenta a dosiahol 643 miliónov eur.

Ďalšie samostatné hlasovanie

Zvlášť sa tak nakoniec bude hlasovať iba o povinnosti ohlasovať dodatočnú montáž stavieb elektronických komunikačných sietí. Pozmeňujúci návrh predložili poslanci Tomáš Šudík a Peter Kremský (obaja OĽaNO). Dôvodia, že práve pre takéto doplnenie zákon vyvoláva spory. Často podľa nich nemal prehľad o montáži ani ten-ktorý stavebný úrad. Výsledkom boli aj ťažkosti pri náprave.

V pléne vyňatie "telekomunikačných búdok“ potvrdil aj samotný Sulík.

Zoštíhlený návrh Pôvodne boli v hre ďalšie desiatky opatrení – medzi nimi aj výber medzi gastrolístkami a hotovosťou či zmiernenie pravidiel pre bezpečnosť práce. Po novom však pôjdu na rokovanie vlády až na jeseň.

Pozitívny vplyv materiálu na firmy je podľa odhadov ministerstva hospodárstva 175 918 680 eur ešte v tomto roku. V ďalších rokoch to bude 25 365 383 eur ročne. Navrhovatelia priznávajú aj negatívne dosah na firmy, presne ich však nevyrátavajú. Štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec odhadol úspory pre podnikateľov na 100 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koronavírus #podnikateľské kilečko