Priemysel sa v marci prepadol najviac od roku 2009

Marec domácemu priemyslu neprial. Priemyselná produkcia sa v marci 2020 prepadla o 19,6 percenta. Ide tak o najvýraznejší prepad od mája 2009, ktorý vtedy súvisel s hospodárskou krízou.

11.05.2020 08:53
Kia Foto:
debata (2)

Priemyselná výroba zaznamenala prepad o 21,4 percenta, dodávka elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 10,4 percenta. Rast produkcie bol evidovaný v prípade ťažby a dobývania a to na úrovni 7,2 percenta. Ukázali to údaje Štatistického ú­radu.

Marcové prepady priemyselnej produkcie či vývozu do zahraničia boli podľa analytičky spoločnosti Wood & Company Evy Sadovskej pre koronavírus očakávané. Tá pripomína, že Slovensko je malá proexportne orientovaná ekonomika. Jej vývoj tak závisí od zahraničného obchodu. "Veľká časť našej priemyselnej výroby putuje do zahraničia a tak objem produkcie závisí od záujmu našich obchodných partnerov – tiež ovplyvnených pandémiou COVID-19 či recesiou v ich ekonomikách,“ hovorí Sadovská.

Slovensko je ekonomikou so silnou orientáciou na priemyselnú výrobu. Priemyselná produkcia sa na HDP našej krajiny zvykne podieľať až takmer štvrtinovým podielom. "Negatívny vplyv na produkciu ale mal v marci i fakt, že viaceré fabriky zostali zatvorené, alebo pracovali v obmedzenom režime, kvôli bezpečnostným opatreniam, aby sa zabránilo šíreniu nákazy,“ hovorí Sadovská. Viaceré podniky mali podľa nej zase problém s dodávkou komponentov zo zahraničia, ktoré potrebujú na výrobu alebo finalizáciu svojich produktov.

V máji by mohlo podľa analytičky prísť k určitému polepšeniu. Pri priemyselnej výrobe či zahraničnom obchode však hlavnú rolu zohráva práve dopyt zo zahraničia. "Inak povedané, v súvislosti s produkciou priemyslu nás musí zaujímať aj situácia a boj s pandémiou nielen u nás, ale i vo svete,“ hovorí Sadovská.

V rámci priemyselnej výroby najvýraznejší prepad zaznamenala výroba počítačových, elektronických a optických výrobkov a to o 41,4 percenta. A tiež výroba dopravných prostriedkov a to o 38,3 percenta. Pokles o 30,7 percenta sa týkal ostatnej výroby, opravy a inštalácie strojov a zariadení.

Presne o štvrtinu klesla výroba textilného priemyslu. O 18,2 percenta vyprodukovali menej ako vlani vo výrobe strojov. Výroba výrobkov z gumy a plastu zaznamenala prepad o 16,1 percenta. Medziročný pokles výroby bol tak v marci zaznamenaný takmer vo všetkých priemyselných oblastiach, s výnimkou výroby elektrických zariadení s nárastom o 5,0 percent a výroby potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,7 percenta.

Jednoznačne tak v marci najviac utrpela produkcia výrobkov dlhodobej spotreby, ktorá poklesla medziročne o 41,5 percenta. Produkcia predmetov krátkodobej spotreby taktiež zaznamenala pokles, ale miernejší a to o 9,7 percenta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #priemysel #koronavírus