Ekonomika sa otvorí rýchlejšie

Slovensko sa po týždňoch karantény opäť nadýchne. Premiér Igor Matovič kývol na urýchlené uvoľnenie ekonomiky. Druhá a tretia fáza otvárania ekonomiky sa tak začne už v stredu – a to naraz. Zelenú tak dostali nielen obchodníci, ale aj reštaurácie, hotely či kaderníctva. Premávať môžu začať aj taxíky. Samozrejme, za veľmi prísnych hygienických opatrení.

04.05.2020 10:04 , aktualizované: 18:21
debata (561)

"Väčšina obchodov, prevádzok a reštaurácií sa s otvorením poponáhľa, keďže doterajší prepad ich tržieb je markantný,“ predpokladá analytička Poštovej banky Jana Glasová. To, ako rýchlo prevádzky otvoria, závisí podľa nej od toho, či a ako sa vopred pripravili. Zaváži tiež to, v akom režime fungovali doteraz.

Hneď v stredu sa chystá otvoriť aj salón krásy DNJ v bratislavskej mestskej časti Petržalka. "Nátlak klientov je veľký. Ide aj o to, či sa vrátia k nám, alebo pôjdu ku konkurencii,“ hovorí majiteľka salónu Maja Volková. Na otvorenie sa chystajú už od minulého týždňa. A to tak, aby vedeli splniť prísne hygienické normy. A to nielen v kaderníckej časti, ale aj na kozmetike a pedikúre.

Náklady na hygienické opatrenia budú v prípade salónu 45 eur denne. Teda vyše tisíc eur mesačne. Ceny však salón zvyšovať podľa Volkovej nebude. "Otvorenie nám určite pomôže, no musíme znížiť objem dennej návštevy klientov kvôli opatreniam,“ hovorí Volková. Obáva sa však, že pôjde skôr o nevyhnutné využívanie služieb a nie relax ako predtým.

Povinné zatvorenie znamenalo pre salón 100-percentný prepad tržieb. "Od 11. marca sme ponúkali donášku farieb na vlasy do domácností či predplatné služieb do budúcna. No pokrylo to len časť nákladov,“ hovorí Volková.

Klienti si už rezervujú termíny

Prepad tržieb zažila v posledných týždňoch aj Daniela Lihotská, ktorá vlastní kozmetický salón Institut Esthederm Exclusive v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Posledné týždne predávala len cez e-shop. Tržby jej však dokázali pokryť len základné výdavky. A to aj pri zníženom nájme, ktorý si Lihotská dohodla s prenajímateľom. "Na podporu od štátu stále čakám. Prišiel mi len e-mail o spracovaní žiadosti,“ dodala Lihotská.

Aj preto ju potešilo, že bude môcť opäť otvoriť. "Teším sa, klientky na to čakajú,“ hovorí Lihotská. Zvýšenie nákladov spôsobené hygienickými opatreniami však neočakáva, keďže v salóne vždy pracuje naraz len s jedným klientom. Výmena uterákov či prekrytia ležadla bola u nej samozrejmosťou aj pred pandémiou. "Zmenou bude zrejme len dĺžka časového úseku medzi dvoma zákazníkmi,“ hovorí Lihotská.

Hygiena sa sprísni všade. Obchody s oblečením a obuvou dovolia skúšku tovaru len po dezinfekcii rúk. Vyskúšaný tovar však nemôžu vrátiť na pulty – na 24 hodín by mal ísť mimo dosahu zvyšných zákazníkov. Povolené bude aj ubytovanie na pár dní. Jedlo však môže hotel doniesť len do izby s vlastnou kúpeľnou. Po každom hosťovi musí izba ostať jeden deň voľná. Wellnes služby zostávajú naďalej zatvorené.

Výnimku z hygienických opatrení nebudú mať ani bohoslužby v kostoloch. Veriaci bez rúšok sa dnu nedostanú, sedieť či stáť budú môcť len dva metre od seba. "Táto dohoda padla po rozhovore s biskupskou konferenciou,“ povedal Matovič. Zároveň odporučil, aby sa aspoň v nedeľu vykonávali mimoriadne bohoslužby len pre seniorov.

Ďalšia fáza o dva týždne?

Kedy príde k poslednej, štvrtej fáze otvárania ekonomiky, je zatiaľ otázne. Možné však je, že ju vláda rozdelí na ďalšie etapy. Zatiaľ do nej spadajú kiná, divadlá, kúpaliská, hromadné podujatia, obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská či hromadné športové podujatia, ako aj ubytovanie a verejné stravovanie so všetkými službami.

"Otváranie ekonomiky je dôležité i pre štátnu kasu, keďže sa zvýšia daňové príjmy a tiež už nebudú nutné také vysoké záchranné výdavky,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Najrýchlejšie otváranie očakáva u podnikov z oblasti služieb.

Ťažšie to budú mať podľa analytika firmy vlastnené zahraničnými spoločnosťami. „Tie sa podriaďujú nadnárodným rozhodnutiam, a teda aj situácii v krajine, v ktorej sídlia,“ povedal. Aj v tejto súvislosti tak konzílium pri sledovaní prechodu na ďalšiu fázu znížilo hranicu sledovaného ukazovateľa kĺzavého mediánu zo 150 na 50. V súčasnosti sa Slovensko nachádza na čísle 4. Naďalej zároveň platí zákaz stretávania sa na verejnosti mimo osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Zmenia sa mestá na vonkajšie reštaurácie?

Reštaurácie môžu otvoriť len terasy. Stoly však musia byť minimálne dva metre od seba. Pri každom môžu sedieť len dvaja ľudia alebo rodina s deťmi. Dezinfekcia stolov a toaliet bez možnosti použitia sušiča rúk bude samozrejmosťou.

Prevádzky, ktoré v súčasnosti disponovali len vnútornými priestormi a o terase len uvažovali, to zrejme prinúti riešiť situáciu rýchlejšie. "Terasu sme mali v pláne. O to viac sa o ňu budeme teraz usilovať,“ hovorí Jakub Noel, spolumajiteľ bistra Otto Bratislava. Priestor pred prevádzkou na Dunajskej ulici síce nemajú veľký, tri stoly by sa im tam však zrejme zmestili. Bistro teraz funguje cez výdaj.

"Dôležité je teraz nakúpiť tovar a pripraviť penzión na znovuotvorenie,“ hovorí majiteľka penziónu v Rajeckých Tepliciach Denisa. Potešila ju možnosť ponúknuť hosťom stravu na terase. Otvorenie chystá aj majiteľ pizzerie v Žiline Marek. "Očakávali sme takéto opatrenia, a preto sme sa na ne postupne pripravovali,“ hovorí. Aj keď ešte neboli presne jasné podmienky prevádzky, Podnikateľ už vopred nakúpil hygienické prostriedky, aby mohol otvoriť čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

561 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #koronavírus #gastro prevádzky #otváranie prevádzok