Soták vyzval Matoviča, aby nešíril poplašné správy, ale riadil krajinu

"Vyzývam predsedu vlády Slovenskej republiky, aby na tlačových besedách neprezentoval návrhy, ku ktorým neexistujú žiadne analýzy, zdravotné odporučenia a ktoré môžu byť v tejto forme považované priam za šírenie poplašnej správy,“ tak začína výzva, ktorú zaslal predseda Klubu 500 a šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták premiérovi Igorovi Matovičovi.

02.04.2020 08:00
debata (505)

Premiér by sa podľa neho mal venovať riešeniu kľúčových problémov krajiny a nie zakladať fondy, kam sa marketingovo naskladajú tisícky eur. Získať totiž treba miliardy, dodáva Soták. "Vyjadrenia, ktorých sme svedkami v priamom prenose škodia krajne, naštrbujú dôveru investorov v schopnosť krajiny vrátiť požičané peniaze po skončení krízy a môžu viesť k bankrotu celého Slovenska,“ píše.

Matovičove návrhy na vypnutie krajiny hodnotí Soták ako ekonomickú katastrofu. Trpieť však nebude len priemysel. "Pýtam sa, či k opatreniam či vypnúť krajinu alebo nie sa budeme pýtať aj tisícok kráv v kravínoch či sú pripravené podojiť sa samé? Alebo obyvateľstvu namiesto toho radšej dovezieme alpské mlieko a tak si budeme budovať potravinovú sebestačnosť,“ píše rozhorčene šéf Železiarní Podbrezová. Premiér podľa neho stále odkladá diskusiu k ekonomickým opatreniam pre veľké podniky.

"Pán premiér, mali by ste sa venovať riadeniu krajiny, musíte urýchlene iniciovať opatrenia na záchranu ekonomiky, na záchranu veľkých podnikov, aby sme čo najskôr po pominutí zdravotných rizík mohli naštartovať ekonomiku na plný výkon,“ píše Soták.

Na veľké podniky sa pritom Slovensko nemôže vykašľať – veď nebude z čoho platiť účty štátu, upozorňuje ďalej. Práve veľké podniky totiž odvádzajú do štátnej kasy až 43 percent všetkých firemných výnosov z dane z príjmov krajiny.

Soták ocenil aj prístup predsedu OZ KOVO Emila Machynu, ktorý sa postavil za podporu pre veľké fabriky. Potešil ho aj postoj ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý sa postavil proti návrhu premiére na vypnutie krajiny.

© Autorské práva vyhradené

505 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Železiarne Podbrezová #Vladimír Soták