Veľké firmy prvá pomoc vlády sklamala. Hrozia prepúšťaním

Čaká Slovensko týždeň výpovedí? Zatiaľ sa zdá, že opatrenia z balíčka vlády premiéra Igora Matoviča firmy veľmi nepresvedčili. A to predovšetkým veľkých hráčov. Sedem bodov takzvanej prvej pomoci je totiž zameraných hlavne na menšie podniky.

31.03.2020 06:46
Automobilka, autá, automobilky Foto: ,
Aktuálne firmy od hromadného prepúšťania odrádza najmä povinnosť vyplatiť odchádzajúcim zamestnancom odstupné.
debata (275)

Veľké firmy a najmä fabriky varujú, že krach strategických podnikov stiahne dole aj tie menšie. "Keď vláda nechá skrachovať jeden veľký podnik, pre koho budú tie malé a stredné s pomocou štátu pracovať?“ pýta sa výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor. Na jednu veľkú spoločnosť sú podľa neho priamo napojené stovky až tisíce malých a stredných podnikov. A to či už ako dodávateľ, či ako odberateľ. Dnes tak podľa Gregora nie je čas deliť firmy na veľké a malé.

"Nerozumieme argumentom, že väčšia firma má rezervy na prežitie na dlhší čas než malá,“ povedal Gregor. Nechápe na základe akých dát to vláda tvrdí. Obrovskí zamestnávatelia boli totiž aj v dobrých časoch odkázaní na bankové úvery pri financovaní rozvoja fabriky.

Výsledky oklieštených opatrení nenechajú na seba dlho čakať, upozorňujú zastupcovia veľkých firiem. Rátať tak podľa nich treba s hromadným prepúšťaním či znižovaním stavov.

Ani podľa odborárov si štát nemôže dovoliť nechať padnúť veľké hutnícke továrne alebo automobilky. "Je pravdou, že malé podniky zvládajú súčasnú situáciu ťažšie, ale prípadný pád veľkých firiem bude pre našu ekonomiku obrovská rana,“ tvrdí šéf odborovej organizácie OZ Kovo Emil Machyna. Aj preto podľa neho musí Matovičova vláda otvorene povedať, aký finančný balík má k dispozícii. A hneď na to sa v rámci možností snažiť pomôcť aj veľkým zamestnávateľom.

Nízka finančná pomoc od štátu v ťažkých časoch sa totiž môže Slovensku vypomstiť aj do budúcna. A to napríklad pri rozhodovaní nadnárodných koncernov, či postaviť novú fabriku u nás, alebo u susedov. A tiež či investovať do tej existujúcej. "V prípade, že pre veľkých zamestnávateľov a investorov, pôsobiacich naprieč Slovenskom, neurobíme nič, vnímame to ako fakt, ktorý výrazne zníži našu konkurencieschop­nosť pri získavaní nových projektov,“ vysvetľuje Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky.

Automobilové koncerny sa práve teraz rozhodujú, aké nové modely automobilov budú vyrábať u nás. A tiež ktoré presunú ďalej. "Volkswagen Slovakia sa plne stotožňuje so stanoviskom Zväzu automobilového priemyslu a prijaté opatrenia vlády považuje za nedostatočné a znepokojujúce,“ vysvetľuje hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Automobilka dlhodobo presadzuje zavedenie systémovej podpory. Práve tá by firmám pomohla prekonať ťažké časy. Volkswagen Slovakia je najväčším zamestnávateľom na Slovensku a pred dvoma rokmi dával prácu 14 800 ľuďom. Dlhé roky tiež patrí medzi najziskovejšie domáce firmy. V roku 2018 mal bratislavský závod obrat prevyšujúci 10 miliárd eur a zisk po zdanení bol takmer 192 miliónov eur.

Odrádza už len odstupné

Aktuálne firmy od hromadného prepúšťania odrádza najmä povinnosť vyplatiť odchádzajúcim zamestnancom odstupné. Uvažujú, že by mohli mať problém, ak by sa Slovensku do dvoch-troch mesiacov podarilo pandémiu zastaviť. Ľudia by im potom chýbali podobne ako v Číne, keď sa firmy po ústupe epidémie snažili opäť rozbehnúť výrobu. "Pre firmy by to v podstate boli zbytočne vyhodené peniaze. Aj z tohto dôvodu zatiaľ manažéri podnikov vyčkávajú, ako sa vyvinie situácia a či im pomôže štát,“ povedal šéf odborárov Machyna.

Ten zastupuje desaťtisíce slovenských zamestnancov v 450 domácich firmách. "Iste, krízoví manažéri sa pripravujú aj na najhoršie scenáre, ale o možnosti prepustenia 40 percent zamestnancov nás informovali zatiaľ len v spoločnosti Detva,“ dodal Machyna.

Prepúšťanie však podľa veľkých zamestnávateľov hrozí aj inde. "Priamym dôsledkom takejto nesprávnej a neférovej politiky je, že pri prvých problémoch spoločnosti Decodom, ktorá zamestnáva viac ako 1 100 zamestnancov, je nútená nahlásiť hromadné prepúšťanie 903 zamestnancov, ak jej vláda nepomôže,“ dodal Gregor. Štát totiž podľa neho necháva firmu v problémoch, do ktorých sa nedostala vlastnou vinou.

Hromadné prepúšťanie v pondelok spoločnosť Decodom potvrdila. „Žiaľ, opatrenia novej vlády nestačia. Verili sme, že rýchlo prijme opatrenia, ktoré v kombinácii s našimi citlivými krokmi pomôžu udržať prácu čo najväčšiemu počtu zamestnancov, ale nestalo sa tak,“ povedal konateľ spoločnosti Decodom Vladimír Šrámek.

Skrátené úväzky?

"Vhodným nástrojom by mohol byť takzvaný kurzarbeit, pri ktorom sa na nákladoch na mzdy podieľa štát a aj teraz ho využívajú mnohé sesterské závody vo viacerých európskych krajinách,“ povedala za Volkswagen Slovakia jeho hovorkyňa. Systém štátnej pomoci prostredníctvom skrátenej pracovnej doby (kurzarbeit) bol vymyslený už v roku 1910 v Nemecku. Vtedajšia vláda pomocou štátnej podpory udržala pracovné miesta v ťažobnom priemysle. Aktuálne tento systém beží v 25 členských štátoch Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Od roku 2015 systém funguje aj v susednej Českej republike. Tam miestne firmy platia zamestnancom, ktorí sú pre nedostatok zákaziek doma, 50 percent priemernej mzdy. Pričom ďalších 20 percent doplatí štát.

V slovenskej ekonomike sa však ohlásená podpora týka len tých firiem, ktoré svoje prevádzky zatvorili z nariadenia štátu. V ich prípade vláda preplatí až 80 percent mzdových nákladov, ale len do výšky 200-tisíc eur za mesiac.

"Rozumieme tomu, že vláda má extrémne málo času v extrémne vypätej situácii, a preto trpezlivo čakáme na opatrenia, ktoré by pomohli aj veľkým priemyselným podnikom,“ povedal hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača. Aj podľa košických železiarní doterajšie opatrenia nepokrývajú problémy, ktoré stoja pred veľkými priemyselnými firmami. "Trpezlivo vyčkávame, pretože vidíme, že prebieha komunikácia medzi zamestnávateľmi a ministerstvami, a potom očakávame rázne kroky,“ dodal Bača.

Oceliarne ničí lacná čínska oceľ

U. S. Steel Košice čelil problémom už pre vypuknutím pandémie. Pre masívny dovoz lacnej čínskej ocele do Európskej únie dokonca fabrika odstavila jednu pec. Tiež sa na neurčito odložili plánované investície do modernizácie fabriky. Ešte v roku 2018 mal U. S. Steel Košice tržby 2,8 miliardy eur a zisk 127 miliónov eur.

V rámci boja proti prichádzajúcej kríze by napríklad Klub 500 privítal, aby štát podľa vzoru Nemecka pozastavil účinnosť ustanovení Zákona o konkurze a reštrukturalizácii vo vzťahu k veriteľským podaniam na konkurz. "Moratórium vo vzťahu povinnosti štatutárov vyhlásiť na seba konkurz, ale aj moratórium na exekúcie tak, aby nedochádzalo k násilným prevzatiam podnikov a zneužívaniu súčasnej krízovej situácie,“ povedal Gregor.

Odbory upozorňujú, že niektorí zamestnávatelia sa aj v súčasných ťažkých časoch snažia zneužiť právnu nevedomosť zamestnancov. "Už dnes mnohé podniky tlačia ľudí do toho, aby podpísali zmluvy na dobu určitú a akosi im nepovedia, že im vďaka tejto zmene nemusia vyplatiť odstupné,“ povedal Machyna. Ten preto ľuďom v trvalom pracovnom pomere na dobu neurčitú odporúča nepodpisovať zmenu pracovného pomeru.

Zvýhodnené úvery

V rámci prvej pomoci podnikateľom pripravilo ministerstvo financií v spolupráci so Slovak Investment Holding (SIH) schému bankových záruk a úrokových dotácií. A to pod názvom "antikorona záruka“. Vyčlenených bolo 38 miliónov eur, ktoré budú tvoriť záruku za úvery poskytnuté klientom zo strany zazmluvnených komerčných bánk.

Pomoc vo forme úverov na preklenutie nepriaznivého obdobia je určená pre živnostníkov a malé a stredné podniky. Klienti bánk tak budú môcť využívať zvýhodnené úvery až do výšky 1,2 milióna eur. Celkovo banky poskytnú v rámci tejto schémy úvery vo výške viac než 80 miliónov eur.

Malo by ísť o maximálne 4-ročné úvery, vrátane 12-mesačného odkladu splátok istiny aj úroku. Úroková dotácia bude až do výšky štyroch percent – úroky bude znášať SIH. Firma tak v prípade udržania zamestnanosti môže získať úver nízkoúročne až bezúročne.

© Autorské práva vyhradené

275 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #firmy #záchranný balíček #koronavírus