Vinári zásadne nesúhlasia so zvyšovaním poplatkov za recykláciu skla

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) zásadne nesúhlasí s ďalším zvyšovaním poplatkov pre vinárov. Tí majú po novom platiť zvýšené poplatky za recykláciu skla a to už od 1. januára 2021. Štandardná vínová fľaša pritom váži okolo 400 gramov, fľaše na šumivé víno sú ešte ťažšie a vážia 600 gramov. "Akékoľvek zvyšovanie sa okamžite prejaví na nákladoch vinárov, výrobca vína musí z každej fľaše zaplatiť minimálne štyri centy na recykláciu," ZVVS to konštatoval v utorok.

10.11.2020 10:12
debata (1)

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska sa 9. novembra 2020 zúčastnil rozporového konania na Ministerstve životného prostredia (MŽP). To predložilo novelu vyhlášky, v ktorej navrhuje zvýšiť poplatok za recykláciu skla na minimálne 100 eur za tonu. Ešte v septembri pritom návrh hovoril o poplatku za recykláciu skla vo výške 90 eur za tonu. Za dva roky by tak poplatky vzrástli minimálne o 17 %. Poplatok za recykláciu pritom platia výrobcovia potravín, v tomto prípade vinári.

Skla pritom zo všetkých recyklovateľných materiálov vyzbierajú Slováci najviac, viac ako 80 %. Za posledných 10 rokov pritom náklady na recykláciu vzrástli viac ako o 400 %. Zväz je presvedčený, že doterajšie poplatky sú dostatočné na zabezpečenie recyklácie skla a ich ďalšie zvyšovanie prinesie naopak upustenie od používania tohto tradičného materiálu. „Už teraz je sektor na kolenách. Akékoľvek ďalšie zvyšovanie nákladov je pre nás neprijateľné a zlomí nám väz. Poplatky za recykláciu rastú každým rokom, avšak nikde nevidíme, že by sa viac skla aj naozaj vyzbieralo. Celý systém je zle nastavený a žiadame o jeho hĺbkovú zmenu," uviedol prezident ZVVS Vladimír Mrva.

Do celého odpadového hospodárstva nie je totiž podľa ZVVS zahrnutý koncový spotrebiteľ, ktorý rozhoduje o miere recyklácie a aj jej nákladoch. „Spotrebiteľovi chýba motivácia, aby akýkoľvek odpad vrátane skla recykloval. Len morálne hľadisko na ochranu životného prostredia nestačí,“ uzavrela riaditeľka ZVVS Jaroslava Kaňuchová Pátková.

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je dobrovoľným združením slovenských vinohradníkov a vinárov. Vznikol zlúčením Zväzu vinohradníkov Slovenska (1992) a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (1993). Dnes má Zväz 87 členov a spolu predstavuje 87 % výroby vína a cca 4300 ha vinohradov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #vinári #recyklácia